Suriname wil hulp van agenten uit Nederland

De Surinaamse regering wil dat Nederland een tiental politieagenten levert om onder andere hulp te kunnen bieden bij het onderzoek naar de `Decembermoorden'.

De advocaat G. Spong, die de Surinaamse regering adviseert, zegt dat hij aanstaande vrijdag op het Nederlandse ministerie van Justitie in overleg met de justitiële topambtenaar J. Demmink de personele en materiële verlangens van Suriname zal bespreken. Suriname vraagt Nederland ook om een aantal politieauto`s.

Daarnaast wil Suriname volgens Spong vijf agenten voor het onderzoek naar de rol van Bouterse bij de moorden uit 1982. Tussen Suriname en het Nederlandse openbaar ministerie zijn ook al gesprekken gevoerd over een mogelijke samenwerking bij de tenuitvoerlegging van het drugsvonnis tegen Bouterse.

Bovendien vraagt Suriname vijf financiële rechercheurs voor onderzoek naar corruptie onder het vorige bewind van president Wijdenbosch. De regering-Venetiaan wil onder andere onderzoeken waar een groot deel van de goudvoorraad van de centrale bank is gebleven. Ook wil men meer duidelijkheid over de financiële gang van zaken bij de bouw van twee grote bruggen, uitgevoerd door Ballast Nedam.

In Surinaamse regeringskring leeft het vermoeden dat leden van de vorige regering zich hebben verrijkt via deze projecten. Documenten over de bouw van de bruggen die daar wellicht meer duidelijkheid over kunnen geven, zijn vooralsnog onvindbaar.

Eerder dit jaar werd Bouterse in Nederland veroordeeld tot 11 jaar cel wegens cocaïnehandel. Suriname is in principe bereid Bouterse die straf in Suriname te laten uitzitten. De gevangenschap kan dan worden benut voor het doen van onderzoek naar de Decembermoorden. Bronnen binnen de Surinaamse regering bevestigen dat er plannen zijn om Bouterse binnen een aantal maanden te arresteren. Vooralsnog is een dergelijke actie echter risicovol. Bouterse beschikt over wapens en bovendien wordt het personeel van de Surinaamse gevangenissen niet betrouwbaar genoeg geacht.