Stichting optimistisch over financiering Asklepion

De bouw van het Asklepion in Rotterdam, een `themapark' over het lichaam, is onzeker. Toch wil de Stichting Asklepion er mee door gaan.

,,We willen hoe dan ook Asklepion realiseren. En inmiddels hebben we alweer een pril contact, met twee nieuwe, mogelijke investeerders.'' Dit zegt A.D. van der Pijl, secretaris van de Stichting Asklepion, die het concept bewaakt en de sponsors begeleidt van het gelijknamige `high tech themapark' over het menselijk lichaam, dat in het centrum van Rotterdam moet verrijzen.

Het themapark, dat zou schuilgaan achter een dertig meter hoge vrouwenfiguur, een veelkleurig beeld van de Franse kunstenares Niki de Saint-Phalle, wankelt nu de gemeente weigert verder samenwerken met de grootste financier en exploitant. Deze Asklepion Exploitatie Maatschappij, onderdeel van Sijthoff Multimedia Holding, komt, aldus de gemeente, zijn financiële beloften niet na. Voor 1 maart 2001 moet de Stichting Asklepion, nauw vervlochten met die exploitant, van de gemeente nieuwe financiers voor het zestig miljoen kostende project hebben gevonden. Anders is het afgelopen.

Van der Pijl: ,,De kansen zijn nu groter dan ooit dat Asklepion wèl van de grond komt. Het nieuwe bedrijfsplan is op basis van actuele marketing-bevindingen aangepast. Het grondoppervlak is verkleind, de exhibits (doe- en kijkapparaten) zijn geactualiseerd en recent onderzoek wijst uit dat we jaarlijks op 500.000 mensen kunnen rekenen.'' Geruchten over het verdwijnen van de `Dikke Bertha', zoals Niki de Saint-Phalles beeld in de Rotterdamse volksmond al heet, wuift Van der Pijl weg.

,,We hebben onze lessen getrokken uit soortgelijke buitenlandse projecten en uit het fiasco van het wetenschapsmuseum Metropolis in Amsterdam. Daar kan maar een zeer beperkt aantal mensen tegelijkertijd gebruik maken van de computers. Dat gaan we voorkomen door `exhibits' voor meer personen toegankelijk te maken. De vertraging bij dit project werkt in dat opzicht dus in ons voordeel. Want de eerste vervangingsinvesteringen die we gezien de razendsnelle ontwikkelingen bij elektronische apparatuur hadden ingecalculeerd, zijn niet meer nodig.

Inmiddels dreigt directeur Albert Jan Sijthoff van de terzijde geschoven exploitatiemaatschappij naar de rechter te stappen. Sijthoff kocht het Leuvehavenpand speciaal voor dit project aan, is enig aandeelhouder en zou het gebouw nu moeten verkopen of verhuren aan de stichting en aan mogelijke nieuwe investeerders. ,,Wij begrijpen zijn boosheid' ' , zegt Van der Pijl. ,,Want door dat nieuwe plan zijn we niet eerder zo dicht bij de realisatie geweest. We twijfelen niet aan Sijthoffs integriteit en inzet, maar het is in het belang van alle betrokken partijen dat we uit elkaar gaan en dat er nieuwe financiers worden aangetrokken. De medewerking van de exploitatiemaatschappij als eigenaar van het pand is hard nodig. Dat er een eind aan de samenwerking kwam, was onvermijdelijk. De gemeentelijke bijdrage is hooguit een startsubsidie. Een private, zakelijke onderneming behoeft een stevige, financiële basis.''

    • Marianne Vermeijden