SPAGHETTINI MET PETERSELIE EN MOZZARELLA

Dit zeer eenvoudige, heerlijke pastagerecht lijkt een beetje op een spaghetti alla carbonara, maar dan zonder vlees. Het geheim voor een smeuïg resultaat is de ingrediënten voor het eierdooier-kaasmengsel warm te krijgen zonder ze direct op het vuur op te warmen. Ook van belang is de mozzarella zo klein mogelijk te hebben. Het raspen van verse, zachte mozzarella wordt makkelijker als u de kaas eerst vijftien minuten of zo in het vriesvak legt, maar laat hem niet bevriezen omdat hij dan waterig zal worden.

Doe de zachte boter, eierdooiers, mozzarella, peterselie, geraspte pecorino en wat zout en peper in een ondiepe dienschaal die groot genoeg is voor het hele pastagerecht. Meng alles goed, leg er het deksel op en zet op een warme plek; bijvoorbeeld op de kookplaat naast de pastapan.

Breng een grote pan gezouten water aan de kook. Doe er de spaghettini en de chilipepers in en laat in 9 tot 10 minuten (of volg anders de aanwijzingen op de verpakking van de pasta) bijtgaar koken. Giet de pasta af, maar bewaar circa 1 deciliter van het pasta kookwater. Gooi de chilipepers weg. Doe de pasta met wat aanhangend water in de schaal met het botermengsel en schep alles goed om. Schep er zo nodig wat van het pastakooknat door om een smeuïge saus te krijgen. Er mag geen water onder in de schaal zitten. Dien onmiddellijk op en geef er extra geraspte kaas bij.

    • Kim Maclean