Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage naar aanleiding van het euthanasiedebat in de Tweede Kamer. Centraal staat de vraag of euthanasie ook mogelijk moet zijn voor mensen die dementeren. Sommige huisartsen vinden van niet. Verder aandacht voor illegale grensoverschrijdingen tussen Tsjechië en Duitsland. Ned.1, 20.23-20.57u.

Nova. Reacties uit Florida op de uitspraak van het Hooggerechtshof dat nog tot 27 november met de hertelling van stemmen mag worden doorgegaan en een reportage over eetproblemen bij topsporters. Deze sporters doen alles om in een bepaalde gewichtsklasse te blijven. Ned.3, 22.30-22.55u.

DOCUMENTAIRES

Born to cook. Twee jonge koks uit de Amsterdamse eet-scene in een nieuwe serie over de liefde voor koken. Eindigt à la BBC-kok Jamie Oliver met een maaltijd met vrienden. Net5, 19.00-19.30u.

Tomorrow's world. Vanavond over een bionische hand die aangebracht kan worden bij kinderen van wie de handfuncties beschadigd zijn. BBC1, 20.00-20.30u.

Soldaten hinter Stacheldraht. Slot van een serie over Duitse krijgsgevangenen in WO II. In 1947, twee jaar na het einde van de oorlog, bevinden zich meer dan drie miljoen Duitse soldaten in krijgsgevangenschap. Ze worden thuis gemist als vader, echtgenoot en arbeidskracht. Zonder hen is geen wederopbouw mogelijk. Afl.: Heimkehr. ARD, 20.15-21.00u.

Abenteuer Forschung. Onder ander aandacht voor het zoeken naar levensvormen in het universum. ZDF, 21.00-21.45u.

State of the planet. Tweede deel van een drieluik over de enorme variëteit aan levensvormen op aarde. Door menselijk ingrijpen wordt de helft van alle soorten met uitsterven bedreigd. Afl.: Why is there a crisis? BBC1, 22.10-23.00u.

Van koninklijke huize. Portret van de Belgische prins Laurent, de jongste zoon van koningin Fabiola. Verder een reportage over het protocol: wat aan het hof wel en niet door de beugel kan. RTL4, 22.15-22.45u.

Werelden: Amerika is net als Albanië. Zie TV-vooraf. Ned.1, 22.46-23.39u.

PRAATPROGRAMMA

Eer & geweten. Gesprek over de tien geboden met directeur tv en programmamaker bij de Evangelische Omroep Andries Knevel. Ned.3, 21.20-21-50u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met schilder en meestervervalser Geert-Jan Jansen. RTL4, 22.45-23.45u.

De leugen regeert. O.a. staatssecretaris Van der Ploeg over de media-aandacht voor zijn cultuurbeleid en hypnotiseur Rasti Rostelli die negatief in het nieuws kwam nadat een hartpatiënt die als vrijwilliger meedeed in zijn show enige tijd later overleed. Verder tv-presentator Peter R. de Vries die van columnist Frits Abrahams een rectificatie eist wegens een uitspraak in Vrij Nederland. Ned.3, 23.10-23.43u.

Nachtstudio. Discussie met een psychiater, cultuurhistoricus, schrijfster en een gedragsonderzoeker over de vraag of een leven zonder angst mogelijk is. ZDF, 0.15-1.15u.

AMUSEMENT & DRAMA

All stars. Herhaling van de maandag met een Internationale Emmy Award onderscheiden aflevering Alle Menschen werden Brüder. Eerder kreeg deze voetbalcomedy al een Zilveren Roos Montreux. Ned.3, 19.00-19.30u.

Simek adverteert. Slot van een amusante serie waarin mensen hun ambities en talenten tonen. Ned.3, 20.27-21.20u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de wedstrijd Leeds United tegen Real Madrid in de Champions League. Na afloop samenvattingen van Anderlecht-Lazio Roma , Bayern München-Olympique Lyon en Spartak Moskou-Arsenal. Ned.2, 20.20-0.25u.

KUNST

Die Stimme. Portret van de gehandicapte bariton Thomas Quasthoff die ooit op een Duits conservatorium werd geweigerd omdat hij geen piano kon spelen. Hij heeft namelijk geen armen. Zijn professoraat aan de Hogeschool voor Muziek in Detmold is te zien als de ironische kroon op zijn ongewone carrière. ARD, 23.00-24.00u.

FILM

. Wolf (Mike Nichols, 1994, VS). Subtiele en intelligente variatie op het weerwolventhema resulteert in een film over een midlife-crisis èn een satire over het moderne New-Yorkse bedrijfsleven. Titelrolspeler Jack Nicholson profiteert, als bijna uitgerangeerde employé bij een uitgeverij, volop van zijn verscherpte zintuigen. Hij kan bijvoorbeeld telefoontjes afluisteren. Een dierlijk snurkende Michelle Pfeifer staat hem bij. Net5, 20.30-22.45u.

Jumanji (Joe Johnston, 1995, VS). Zie Film-vooraf. SBS6, 20.30-22.20u., met reclame.

De gulle minnaar (Mady Saks, 1989, Nederland). Liefdeloze en onbenullige komedie, losjes gebaseerd op twee boekjes van Marjan Berk, grossiert in boertige leut en seksuele gymnastiek. Peter Fabers buitelingen met Mariska van Kolck wekt de jaloezie van zijn talloze eerdere minnaressen. Veronica, 20.35-22.15u., met reclame.

. The Hunt / De jacht (Niek Koppen, 1997, Nederland). Documentaire over de vossenjacht in Engeland, die niet alleen het wrede maar ook het schone van deze sport van de upper class laat zien en daardoor een pijnlijk genuanceerd portret en een visuele sensatie wordt. Regisseur Koppen toont zowel de vos die door de honden uiteengereten wordt als het winterse landschap dat door de rennende paarden en honden in beweging wordt gezet. Ned.3, 0.50-1.53u.

Paris When It Sizzles (Richard Quine, 1964, VS). Marlene Dietrich speelt bijrolletje in lusteloze komedie met aardig gegeven. Scenarist William Holden en zijn secretaresse Audrey Hepburn testen in Parijs diverse ideetjes voor een filmscenario. Morgen, SBS6, 15.00-16.55u., met reclame.