Scenario's voor drama na `Florida'

Alles kan goed aflopen. Maar stel dat de uitverkiezing van de 43ste president van de Verenigde Staten niet vanzelf soepel verloopt. En tot nu toe is het niet soepel verlopen. Dan kan het in januari nog vreemd toegaan.

Stel Al Gore krijgt vóór zondag a.s. vijf uur uit de handmatige hertelling in drie kiesdistricten in Florida meer dan 930 extra stemmen en streeft George W. Bush voorbij in de staat.

Stel de `regering' van Florida ziet zich genoodzaakt Al Gore aan te wijzen als winnaar en de Democraat krijgt de 25 kiesmannen van Florida.

Stel het Congres in Washington aanvaardt op of rond 5 januari deze uitslag niet, of individuele leden van Huis van Afgevaardigden en Senaat erkennen bepaalde kiesmannen niet (bijvoorbeeld die uit Florida).

Dan moet het Huis van Afgevaardigden de nieuwe president aanwijzen en de Senaat de nieuwe vice-president. De Republikeinen hebben een krappe meerderheid in het Huis. Die kan Bush tot president benoemen.

In de Senaat kan nog steeds een 50-50 situatie ontstaan. Volgens de laatste stand van de telling in de staat Washington had de Democratische kandidaat gisteren een lichte voorsprong. Als zij wint zou de voorzitter van de Senaat, tevens vice-president van de Verenigde Staten, de beslissende stem in de Senaat moeten uitbrengen. De huidige bekleder van deze ambten is Al Gore. Er bestaat onzekerheid of hij de `casting vote' kan uitbrengen als het om zijn eigen presidentschap gaat.

Een nauwelijks rooskleuriger alternatief. Stel beide Huizen van de Wetgevende Macht in Florida (die ruimschoots in Republikeinse handen zijn) nemen geen genoegen met deze uitkomst. Zij kunnen op grond van meer dan een eeuw oude federale wetgeving het resultaat van de verkiezingen verwerpen omdat zij menen dat de gang van zaken illegaal is. Dat is wat de Bush-campagne voortdurend stelt. Beide Huizen benoemen tijdig 25 Bush-kiesmannen.

Stel het College van Kiesmannen wijst op 18 december Bush aan als president.

Dan nog kan de instemming ontbreken van beiden Huizen in het Congres, met alle verwarring van dien.

Eén ding is zeker: de ambtstermijn van Bill Clinton loopt 20 januari af. Het idee dat hij in geval van nood tijdelijk zou aanblijven staat niet in de Grondwet. Het zou voor veel Republikeinen ook onverteerbaar zijn.