Sanerend Laurus ziet directeur van Konmar opstappen

Arjen Both (42) is maandag opgestapt als directievoorzitter van de supermarktketen Konmar. Zijn vertrek valt samen met de aankondiging van eigenaar Laurus dat het zijn supermarktformules drastisch herziet.

Het vertrek van Both heeft volgens de woordvoerder van Laurus niets te maken met de reorganisatie, maar met ,,persoonlijke omstandigheden''.

De bestuursvoorzitter van Laurus, Ole van der Straaten, kondigde eergisteren aan zeven formules van het concern te schrappen en alleen de naam Konmar te handhaven. Volgens onderzoek ligt die formule – die overigens slechts 29 vestigingen telt – het best bij consumenten. Als gevolg van de nieuwe strategie verdwijnen de supermarktketens Edah en Super de Boer, Groenwoudt, Nieuwe Weme en Lekker& Laag, die goeddeels opgaan in de Konmar-formule. De ketens Basismarkt en Spar worden verkocht.

Both is slechts één jaar directeur van Konmar geweest. Wie hem opvolgt is onduidelijk. Net als de dit jaar aangetreden Laurus-topman Van der Straaten is Both afkomstig van Unilever.

Als gevolg van de nieuwe strategie verdwijnen 700 staffuncties op de hoofdkantoren van de onderscheiden Laurus-ketens. Straks resteren twee kantoren en één directie voor de Konmar-keten die dan achthonderd winkels telt. Ook brengt Laurus het aantal distributiecentra terug van vijftien naar vijf.

Reden voor Laurus om te saneren is dat veel winkelformules van het concern, dat in 1998 ontstond uit een fusie van De Boer Unigro en Vendex Food, teleurstellend presteren. Sinds zijn aantreden in mei heeft Van der Straaten zich geconcentreerd op reductie van het aantal `supermarktmerken'. De keuze voor Konmar betekent niet dat hij de huidige formule handhaaft, zo zei hij maandag in een toelichting. ,,Ook die formule zal worden aangepast. Veel verse producten en on-Nederlandse service komen centraal te staan.''