Rust terug in New Delhi

Door ingrijpen van premier Vajpayee van India is in de hoofdstad New Delhi de rust vandaag teruggekeerd. Vele tienduizenden arbeiders hadden sinds maandagavond toegangswegen en bruggen geblokkeerd en slag geleverd met de politie, waarbij in totaal drie doden en meer dan zeventig gewonden zijn gevallen.

De opstand begon toen gemeentelijke ambtenaren honderden bedrijven sloten, als gevolg van een uitspraak van het Hooggerechtshof dat het stadsbestuur zich strikt dient te houden aan het hoofdstedelijke bestemmingsplan. Daarin wordt gesteld dat er in woongebieden geen industriële bedrijvigheid mag voorkomen. De oplossing die premier Vajpayee heeft voorgesteld is vooral semantisch van aard: het bestemmingsplan verbiedt industriële bedrijvigheid, maar zegt niets over `huisnijverheid'. Als onder huisnijverheid alle bedrijven worden verstaan met minder dan tien werknemers mogen de meeste van de honderdduizend ondernemingen blijven.