Raadselachtige zussen

De feestwinkel is van het ouderwetse soort, van boven tot onder vol maskers, feestmutsen, nepborsten, namaakbraaksel en tientallen laatjes waarin vast en zeker ook veel pret kan worden aangetroffen. Tussen dat alles in staat Agnes te herhalen wat haar moeder haar heeft opgedragen. Dat de winkel altijd op tijd open moet, bijvoorbeeld, omdat de mensen anders zouden denken dat het hier een rommeltje is. En dat is het niet, want de regels gaan haar boven alles. Tot haar zusje Tonia plotseling opduikt, na achttien jaar. Dan is er opeens niets meer waar ze zich aan vast kan houden.

De feestwinkel is een nieuw stuk van Thomas Verbogt – het moet zo ongeveer zijn twintigste zijn – en werd geschreven in opdracht van de actrices Chris Jolles en Hilde de Mildt. Ze krijgen, tussen de bric à brac van dat volle decor, veel te spelen en veel te verbergen. In brokkelige zinnen, met veel herhalingen die telkens een andere lading hebben, laat Verbogt hen om de waarheid heendraaien. Hoewel de term `psycho-thriller' op het affiche de verkeerde associaties oproept, is er wel iets raadselachtigs met die twee zussen en hun ouders aan de hand. Want waarom is Agnes zo'n schrikachtig wezentje in haar jassschort, en waarom bleef Tonia zo lang weg?

Met een sip gezichtje en een hoekige tred speelt Chris Jolles het zusje dat bijna bezwerend de status quo in de winkel tracht te handhaven. Ze is een beetje simpel, zo lijkt het, maar in haar strak omlijnde wereldje is wel degelijk ruimte voor wijsheid. ,,De dingen hóeven niet te veranderen,'' zegt ze, als haar zus opmerkt dat er in de winkel niets is veranderd. ,,Ik ben iemand die gebleven is,'' zegt ze ook. En, even later: ,,Misschien is een feestwinkel erg, maar een gesloten feestwinkel is nog erger.''

Hilde de Mildt is Tonia, die als vrouw van de wereld na achttien jaar uit Parijs terugkeert en pas gaandeweg haar air en flair begint kwijt te raken – als ze verzeild raken in scènetjes van vroeger, die hun geheim onthullen. In de regie van Andrea Fiege groeien ze langzaam maar zeker naar elkaar toe, de zus die wegging omdat ze `altijd' zo'n vreselijk woord vond, en de zus die bleef. Het is een relaas van taal die tekortschiet, gebeurtenissen waar geen woorden voor zijn, en haperende gebaren. Klein gespeeld en op kousenvoeten verteld. En de feestartikelen blijven onaangeroerd.

Voorstelling: De feestwinkel, van Thomas Verbogt, door De Schouwburght Producties. Spelers: Chris Jolles en Hilde de Mildt. Decor: Guus van Geffen. Regie: Andrea Fiege. Gezien: 20/11 in De Meervaart, Amsterdam. Tournee t/m 24/2.

Inl. (053) 4767346.

    • Henk van Gelder