President Fujimori van Peru afgezet

Het Congres van Peru heeft president Alberto Fujimori gisteren formeel oneervol afgezet omdat hij ,,moreel ongeschikt'' is voor het presidentschap na aantijgingen van corruptie.

Vandaag zou het Congres naar verwachting een interim-president benoemen. Alles wijst erop dat dit de 64-jarige vorige week gekozen voorzitter van het Congres, Valentin Paniagua, zal worden. Deze gematigde constitutionele advocaat, die in brede kringen wordt geaccepteerd, moet het land naar de vervroegde presidentsverkiezingen voeren die in april volgend jaar plaatshebben.

Fujimori maakte zijn terugtreden vanuit Japan bekend, maar het Congres verwierp deze brief. Het was de eerste keer in de Peruaanse geschiedenis dat een president moreel ongeschikt wordt verklaard voor zijn functie.

De gemoederen in het Congres in Lima liepen gisteren tijdens een tien uur durende mammoetzitting hoog op. 29 Fujimori-loyalisten verlieten uit protest de vergadering onder gejuich en hoonkreten van hun tegenstanders terwijl de vlag van Peru op de publieke tribune wapperde. Parlementariër Anel Townsend, tegenstander van Fujimori, zei: ,,Dit is geen dag van wraak maar van gerechtigheid.''

[Onze correspondent in Tokyo voegt hier aan toe:] De Peruaanse ex-president Alberto Fujimori wil voorlopig in Japan blijven. Dit heeft hij gisteren op een persconferentie in zijn hotel in Tokyo bekend gemaakt.

,,Ik zal hier lange tijd blijven'', zei Fujimori gisteren tijdens zijn eerste ontmoeting met de pers sinds zijn aankomst in Japan afgelopen vrijdag. Op zondag had hij alleen een schriftelijke verklaring doen uitgaan dat hij zou aftreden.

Fujimori wilde geen reden geven voor zijn besluit in Japan te blijven, maar het heeft volgens hem ,,niets te maken met het schandaal''. De aftakeling van zijn macht begon toen enige tijd terug videobeelden werden uitgezonden waarop was te zien hoe zijn rechterhand Montesinos een parlementslid omkocht. Beschuldigingen van corruptie steken in toenemende mate de kop op. Zo zou de president vrijdag tijdens een tussenstop in Singapore 18 miljoen dollar hebben doorgesluisd naar bankrekeningen in Japan.

Fujimori zei ,,geen bankrekeningen in het buitenland'' te hebben en geen asiel te willen aanvragen in Japan. De Japanse overheid heeft verklaard ook geen verzoek van die strekking te hebben ontvangen. Fujimori's ouders emigreerden ooit vanuit Japan naar Peru. In Japan wonen zijn zoon, zus en zwager, de Peruaanse ambassadeur in Tokyo.

Fujimori excuseerde zich voor de ,,verwarring'' die hij heeft gecreëerd en zei de redenen nu nog niet openbaar te kunnen maken. ,,Eens'' wil hij terugkeren naar Peru.