Pedofiliepublicatie: royement journalist

De hoofdredacteur van een Italiaanse krant die volgens eigen zeggen beestachtige foto's van een website voor pedofielen heeft gepubliceerd, is gisteren uit de Orde van Journalisten gezet. Tot grote verontwaardiging van veel collega's werd Vittorio Feltri, hoofdredacteur van de kleine krant Libero, geroyeerd door een regionale afdeling van de Orde.

Zijn krant had op 29 september zeven foto's van een Russische website voor pedofielen gepubliceerd, plus een foto die was ontleend aan een videoband. Dit waren illustraties bij een verhaal over een groot pedofilienetwerk dat is opgerold, dat een centraal punt had in Rusland.

Feltri, een politiek conservatieve journalist die faam heeft verworven als provocateur en omvertrapper van heilige huisjes, reageerde laconiek. ,,Dit is bijna een komische zaak geworden. Het is paradoxaal dat de Orde alleen als disciplinair orgaan blijft functioneren, zonder de beroepsgroep ooit te verdedigen tegen aanvallen van buiten.''

Wie niet is toegelaten tot de Orde van Journalisten mag niet als journalist werken in Italië. Feltri zal beroep tegen het royement aantekenen bij het landelijke bestuur van de Orde.

Eerder zijn de hoofdredacteuren van de journaals van de staatszenders Rai Uno en Rai Tre afgetreden na protesten tegen de pedofilie-beelden in journaaluitzendingen. Volgens de Orde van Journalisten heeft Feltri de grondwet en de journalistieke beroepsregels overtreden. Maar veel collega's en politici verwierpen het besluit, zonder daarmee de keuze voor publicatie te willen steunen, als zinloos, een poging tot censuur, of een wraakactie van vakbroeders.

Feltri schreef op de dag van publicatie dat hij met de foto's pedofilie aan de kaak wilde stellen.