Onderzoek van OM naar belastingfraude Vitesse

Het openbaar ministerie heeft een strafrechtelijk onderzoek geopend tegen de Arnhemse voetbalclub Vitesse. De koploper in de eredivisie wordt verdacht van belastingfraude. Dat heeft een woordvoerder van het landelijk parket bevestigd.

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) begon al in juni een opsporingsonderzoek, nadat de raad van toezicht van Vitesse zelf contact had gezocht met de belastingdienst.

Aanleiding hiervoor waren de resultaten van een onderzoek door KPMG Forensic Integrity Services. KPMG onderzocht in opdracht van de raad van toezicht de financiële gang van zaken bij Vitesse in de periode dat K. Aalbers voorzitter was. Daarbij werd ook gekeken of Aalbers zich persoonlijk had verrijkt. De voorzitter stapte begin dit jaar op, na in conflict te zijn gekomen met de hoofdsponsor, energiebedrijf Nuon.

De woordvoerder van het parket wil niet zeggen of, behalve Vitesse, ook Aalbers persoonlijk als verdachte wordt aangemerkt. ,,De officier van justitie beraadt zich.''

De raad van toezicht en Aalbers legden in juni voor de buitenwereld hun conflict bij. Over en weer werden miljoenenclaims ingetrokken en het frauderapport van KPMG zou niet naar buiten worden gebracht. Naar nu blijkt is het rapport wel aan de FIOD overhandigd. Voorzitter C. Guijt van de raad van toezicht: ,,Uit het KPMG-onderzoek bleek dat er onduidelijkheden waren. Wij zijn toen naar de fiscus gestapt om tot een juiste vaststelling van onze belastingsom te komen.'' Om welke `onduidelijkheden' het gaat wil Guijt niet zeggen.

Bij Vitesse bestonden vragen over de bedrijven waarmee Aalbers namens Vitesse zaken deed. Ze bleken gedeeltelijk zijn eigendom, zonder dat de raad van toezicht dat wist. KPMG deed ook onderzoek naar de financiële afwikkeling van een aantal spelerstransfers.

Aalbers' raadsman mr. M. van den Boomen zegt dat zijn cliënt geen commentaar geeft. Van den Boomen: ,,Wij hebben in juni een regeling getroffen om de zaak te laten rusten. Ik ben dan ook verbaasd over de stap van Vitesse. U ziet wat het gevolg is. Nu is Vitesse verdachte.''

AALBERS: Pagina 15

    • Joep Dohmen En
    • Koen Greven