Muziek in vele smaken

Radiofrequenties

,,Streaming Media is de toekomst, DAB is bij voorbaat ten dode opgeschreven'', aldus voorzitter Ton Lathouwers op een bijeenkomst van het Platform Radio Exploitanten. DAB is de digitale opvolger van FM. Lathouwers, die ook directeur is van SKY Radio, stelde dat uitzenden via internet met technieken als MP3, RealAudio en Microsoft's Mediaplayer toekomstgerichter is.

Commerciële radiostations zullen over enige tijd mee moeten doen aan een veiling van FM- en AM-frequenties. Voor de door de overheid beoogde digitale opvolger, DAB voelt Lathouwers weinig, ook omdat volgens hem daarbij de schaarste aan frequenties nog verder toeneemt. Hij ziet inmiddels meer in allianties met telecombedrijven, zodat bijvoorbeeld via mobiele UMTS-technieken eenieder naar zijn favoriete radiostation kan luisteren. De kwaliteit van de uitzendprotocollen is volgens hem nu al bijna acceptabel. Vanaf 2010 verwacht hij dat streaming media geleidelijk de overhand zal krijgen.

Satellieten

Enkele marktpartijen hebben een stichting opgericht ter promotie van de tv-satelliet. Op initiatief van SES, de operator van de Astra-satellieten, is een `Satellietplatform' opgezet. De bedoeling is de versnipperde markt te bundelen opdat omroepen, fabrikanten, groot- & vakhandelaren en operators samen zorgen voor een duidelijker profiel van het fenomeen satellietontvangst, zowel intern als extern. De kabel kent reeds een dergelijke organisatie onder de naam `Vecai'.

Discovery & MTV

Terwijl storingen bij het kabelaanbod van UPC aan de orde van de dag zijn, heeft de kabelaar voor haar digitale platform overeenkomsten gesloten met Discovery Communications en MTV Networks Europe. Hierdoor is Discovery in Amsterdam weer via de kabel te ontvangen, zij het tegen bijbetaling van circa tien gulden in het `startpakket' van UPC Digital. Ook zijn de Discovery-themazender Sci-Trek, Civilisations en Travel & Adventure in het `documentaire'-pakket tegen meerprijs opgenomen. De MTV-zender VH1, met vooral `rijpere pop' wordt sinds 1 november aangeboden in het startpakket.

Waarschijnlijk zullen vanaf 1 januari ook de MTV-themakanalen MTV2 (alternatieve muziek), VH1 Classic (oudere popmuziek), MTV Extra (dance en hippe muziek) en MTV Base (hip-hop, R&B en rap) in het aanbod worden opgenomen.

Discovery Channel en de MTV-themakanalen zijn overigens sinds het voorjaar al voor heel Nederland beschikbaar via het satellietboeket `Canal Digitaal'.

Talkshow

Voor liefhebbers van de dagelijkse talkshow van Conan O'Brien is er minder goed nieuws. Het op Duitstalig Europa gerichte NBC Europe, dat nog steeds op de Hotbird ongecodeerd digitaal uitzendt, heeft bekend gemaakt per 1 december de uitzendingen van Late Night with Conan O'Brien te schrappen om plaats te maken voor een jongerenspelshow. The Tonight Show with Jay Leno blijft wel dagelijks te zien om 22.00 uur. NBC Europe zendt overdag programma's over nieuwe media uit onder de naam NBC Giga, gericht op een jongerenpubliek.

Dagelijkse afleveringen Late Night with Conan O'Brien blijven beschikbaar op de bij Canal Digitaal beschikbare versie van CNBC-NBC en in het weekend worden enkele afleveringen bij CNBC Europe uitgezonden.

Ontvangstgegevens:

NBC Europe: Hotbird 5, 11.054 GHz. H. Symb.Rate 27.500 FEC 5/6.

CNBC Europe (analoog): Astra 1, 10.729 GHz V.

CNBC-NBC (alleen tegen betaling bij Canal Digitaal): Astra 1G,

12.285 GHz. V. Symb.Rate 27.500 FEC 3/4

    • David de Jong