Mobiele portemonnee gevaar voor bank

De inkomsten uit het betalingsverkeer bij banken komt steeds meer onder druk te staan. Concurrenten die electronische transacties verrichten, dreigen de banken omzet af te snoepen. Vooral de internetproviders en telecommunicatiebedrijven komen sterk op. Gevaarlijkste wapen dat de traditionele banken bedreigt, is de mobiele telefoon die verder ontwikkeld kan worden tot een mobiele portemonnee, zo schrijft de Boston Consultancy Group. In het rapport Global Banking 2000 van het advieskantoor staat dat de banken over acht jaar een derde van hun internationale betalingen kunnen verliezen. De nieuwe concurrenten hebben het voordeel niet alleen goedkoop te werken, maar ook sneller de zaken af te handelen. De nieuwkomers kunnen op termijn een omzet van 150 miljard dollar (390 miljard gulden) uit financiële transacties binnenhalen.