`Miloševic wilde critici arresteren'

De Servische justitie stelt een onderzoek in naar berichten als zou de Joegoslavische president Slobodan Miloševic vlak voor zijn aftreden de arrestatie van de hele Servische oppositie – inclusief de huidige president Vojislav Koštunica – zou hebben gelast.

Volgens het doorgaans goed ingelichte blad Dnevni Telegraf gaf Miloševic de stafchef van de Joegoslavische strijdkrachten, generaal Nebojša Pavkovic, opdracht vijftig prominente critici en opposanten te arresteren. Het bevel werd gegeven in de nacht'van 5 op 6 oktober, enkele uren nadat het federale parlement en het gebouw van de Servische televisie waren bestormd door tegenstanders van Miloševic. Volgens Dnevni Telegraf kreeg Pavkovic het bevel midden in de nacht per koerier aangeleverd; de vijftig opposanten zouden ,,vóór zonsopgang'' ingerekend moeten zijn. Het blad baseert zich op de verklaringen van drie officieren. Zij tekenden aan dat op de lijst zes namen van prominente opposanten van Miloševic omcirkeld waren; volgens de drie kon dat betekenen dat ze moesten worden geliquideerd.

Miloševic hoopt het komend weekeinde, als `zijn' socialistische partij (SPS) een congres houdt, opnieuw voorzitter van de partij te worden. Hij is de enige kandidaat voor de functie, zo werd gisteren door een SPS-woordvoerder bevestigd. Gisteren riep hij op een bijeenkomst op tot ,,eenheid'' binnen de SPS – een partij die sinds zijn nederlaag bij de presidentsverkiezingen aan alle kanten afbrokkelt. Miloševic' optreden op de bijeenkomst werd op de Servische televisie uitgezonden; het was de eerste keer sinds begin oktober dat hij op de televisie te zien was.

Carla del Ponte, hoofdaanklager bij het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in den Haag, zei gisteren dat Miloševic ,,enorme, enorme'' geldbedragen van zijn volk heeft gestolen. Del Ponte heeft een onderzoek ingesteld naar de diefstal die ten tijde van Miloševic' regime `van overheidswege' heeft plaatsgevonden. In een toespraak tot de Veiligheidsraad van de VN in New York uitte ze zich tevreden over de medewerking die ze heeft gekregen van de regeringen van landen waar het gestolen geld is terechtgekomen. Dat geldt met name voor de regering van Cyprus, het land waar Miloševic een groot deel van zijn geheime bankzaken afwikkelde. Del Ponte noemde in haar toespraak geen bedragen. Vorige maand meldde de Duitse geheime dienst dat Miloševic zeker honderd miljoen dollar naar het buitenland heeft gesluisd. Waarnemers gaan ervan uit dat het werkelijke bedrag dat door Miloševic en zijn medewerkers is ontvreemd, vele malen groter is.