Lucent rekent zich rijk

Lucent Technologies heeft zich in zijn vierde kwartaal, dat 30 september eindigde, vergist in zijn omzet. Het bedrijf, dat apparatuur voor telecommunicatie vervaardigt, rekende zich 125 miljoen dollar te rijk.

De bekendmaking daarvan gisteren joeg het aandeel 16 procent lager. Beleggers, portfoliomanagers en analisten waren woedend over de misrekening.

Lucent is de grootste producent van telecommunicatie-apparatuur ter wereld en wordt geacht een dergelijke fout niet te maken. De koers van Lucent staat op dit moment op 17,5 dollar, 75 procent lager dan aan het begin van dit jaar.

Lucent heeft beleggers dit jaar al talloze keren met tegenvallers geconfronteerd. Dat leidde enkele weken geleden tot het ontslag van topman Richard McGinn. De interim-topman is nu Henry Schacht, een eerdere CEO van het bedrijf. Tweede man is Ben Verwaayen, de voormalige topman van KPN. Lucent zoekt naar een sterke man die het bedrijf er weer bovenop kan helpen. Lucent ziet zijn marktpositie verder verzwakken in de concurrentiestrijd met onder meer het Canadese Nortel Networks en Cisco Systems.

Lucent heeft vooral teleurgesteld over de resultaten op het gebied van de glasvezeltechnologie, waar het laat was met producten en de vraag verkeerd inschatte.