Kudde vertrapt Getronics

Na een winstwaarschuwing kelderde Getronics vanmorgen met ruim een derde in koers. De analistengemeenschap mag bij de val van de automatiseerder de hand wel eens in eigen boezem steken.

Het is zo'n beetje het ergste dat een beursgenoteerd bedrijf kan overkomen: de voetbal worden van de beursvloer. De oorzaak kan verschillen, maar het resultaat is vaak hetzelfde. In de jaren tachtig trof onder meer computermaker Tulip het lot voortdurend te circuleren in het geruchtencircuit, met enorme koersfluctuaties als gevolg.

In de jaren negentig werd kopieerfabrikant Océ voortdurend de voetbal van de AEX-index. Als een van de kleinste, en makkelijkst te beïnvloeden AEX-fondsen, kon de index met behulp van transacties in Océ in een gewenste richting worden gestuurd. Dat was vooral bij de optie-expiraties op vrijdag handig: opties op de AEX-index konden zo tot op het laatste moment in of out of the money worden gebracht. Maar al te vaak speelden zich kleine veldslagen af rond het aandeel Océ op de voorafgaande dagen, tussen partijen die de index juist hoger wilden, of juist lager. Sinds Océ in februari van de AEX-index naar de Midkap-index verhuisde, is de gemiddelde dagelijkse koersfluctuatie van het aandeel met de helft afgenomen.

Derde variant is die van het zinkende schip. Kabelbedrijf UPC is na een enorme daling van een piek van 83 euro in maart tot 14 euro eind vorige week zo in diskrediet geraakt, dat het aan de wolven van het geruchtencircuit wordt overgeleverd. Kwetsbaar en zwalkend kelderde UPC maandag met een kwart na een internet-artikel waarin werd gezinspeeld op onbetaalbare schulden.

Jongste slachtoffer werd vanmorgen Getronics, maar dan van een recente variant. Het aandeel explodeerde in november vorig jaar nadat het eerst in de Morgan Stanley Capital International-index werd opgenomen, en vervolgens verder werd opgetild temidden van de toenmalige internet-hype. In februari schopte Getronics het ook nog tot de hoofdfondsen (de AEX-index), en de koers liep op tot ruim 30 euro op 3 maart van dit jaar, bij een koers-winstverhouding van meer dan 90.

Banken en effectenhuizen moesten daar iets mee. De koersstijgingen tijdens de internet-zeepbel waren over een breed front van technologie-, media- en telecomfondsen zo overtuigend gestegen, dat geen analist het in zijn hoofd haalde om het woord `overwaardering'in de mond te nemen - laat staan een verkoopadvies. Getronics was geen verliesmakende starter waarop de gangbare exotische waarderingsmaatstaven straffeloos konden losgelaten, maar een normaal winstgevend bedrijf. En dus gingen de winsttaxaties, en vooral de winstgroeiprognoses bij analisten omhoog om de huizenhoge koers van Getronics voor de beleggende klanten te rechtvaardigen. Stroeve, Gilissen, ING Barings, NIB en vele, vele anderen handhaafden begin maart hun houden- of koopadviezen, Deutsche Bank stelde zelfs een koersdoel van (gecorrigeerd voor een latere splitsing) 40 euro.

Eind april belde Getronics zelf nog met analisten om hun te vertellen dat zij veel te optimistisch waren. Maar zelfs toen het aandeel begon te hellen - zeker na een winstwaarschuwing halverwege het jaar - bleef het koopadviezen regenen. Rabo Securities stelde half oktober - het aandeel was inmiddels al gezakt naar 11 euro - toch nog een koersdoel van 18 euro voor Getronics.

Getronics noteerde vanmorgen 8,27 euro - 35 procent lager. Deutsche Bank, die van die 40 euro afgelopen maart, verlaagde vanmiddag zijn koersdoel voor Getronics snel naar 7,5 euro. Een ware heldendaad.

Dat de daadwerkelijke winstwaarschuwing van vanmorgen zo'n enorme koersschuiver van een kleine veertig procent veroorzaakt, wordt in de regel toegeschreven aan beleggers die op het verkeerde been staan. Het is bij Getronics zeer de vraag wie hen nu eigenlijk op het verkeerde been heeft gebracht: het bedrijf zelf, of de analisten die op de beursvloer tegen de klippen op het balletje hoog bleven houden.

    • Maarten Schinkel