Kritiek Kamer op Brinkhorst wegens BSE

Minister Brinkhorst (Landbouw) krijgt steeds meer kritiek voor zijn optreden als crisismanager tegen de onrust over de gekkekoeienziekte BSE. CDA, PvdA, Groenlinks en VVD vinden dat hij nog steeds te laconiek opereert. Evenals D66 willen zij vanavond in de Tweede Kamer aandringen op ,,zo snel mogelijk'' invoeren van een test voor alle koeien vanaf 30 maanden die worden geslacht. Brinkhorst zei gisteren deze maatregel in te willen laten gaan vanaf 1 juli.

Na overleg met de Europese ministers van Landbouw in Brussel kondigde Brinkhorst gisteren aan dat vanaf 1 januari alle koeien ouder dan één jaar met ziekteverschijnselen op aparte noodslachterijen zullen worden geslacht en vervolgens getest op BSE. Daarmee ging hij verder dan de Europese afspraak, die alleen koeien ouder dan 2,5 jaar gold.

Toch is dat niet voldoende, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Zij dringen erop aan dat Brinkhorst zo ver mogelijk gaat om het vertrouwen van de consument in het rundvlees te herstellen. Volgens Kamerlid M. Vos (GroenLinks) is het mogelijk de testen voor alle koeien al in te voeren vanaf 1 januari. Daarbij gaat het om ruim 500.000 koeien die jaarlijks in Nederland worden geslacht. Brinkhorst noemde het gisteren ,,logistiek onmogelijk'' deze koeien al vanaf januari allemaal te gaan testen. Volgens het ministerie moeten daarvoor 200 tot 300 extra controleurs worden gevonden voor de Rijksdienst voor de keuring van Vlees en Vee (RVV).

Kamerlid Atsma (CDA) vindt dat Brinkhorst weifelend en twijfelend optreedt en teveel Europees denkt om het vertrouwen van de Nederlandse consumenten te herstellen. Het liefst zou hij zien dat Nederland alsnog een importverbod invoert voor Franse runderen. Brinkhorst besloot gisteren alleen het Franse rundvlees een aparte behandeling te laten geven in Nederlandse slachterijen, overeenkomstig te strengere maatregelen die in Frankrijk gelden. Ook geldt een inportverbod voor onderdelen van Franse koeien die in Franrkijk zelf verboden zijn, zoals de zwezerik en de t-bone steak. Wel worden alle levende Franse koeien die in Nederland binnenkomen na slachting op BSE getest.

VVD-kamerlid Oplaat vindt dat Brinkhorst tot zaterdag ,,veel te laconiek'' een heeft gereageerd op de BSE-vetrouwenscrisis bij de consumenten. Tot vrijdag achtte Brinkhorst het niet nodig extra maatregelen tegen Franse rundvlees te nemen. Zaterdag meldde hij dat het Franse vlees even apart moest worden gehouden in afwachting van Europese afspraken.