Jumanji

Een van de beste garanties voor een draak van een film is een comité het scenario laten schrijven. Een nog betere manier is om dat comité een 3D-animatie softwareprogramma te geven. Bij Jumanji lijkt dat aan de hand te zijn geweest.

Jumanji is een kindergriezelfilm met Robin Williams in de hoofdrol waarin een gezelschapsspel tot leven komt. Elke speelbeurt gebeuren er vreselijke rampen en pas als het spel uit is, houden de verschrikkingen op. Een Spielberg-gegeven met een vleugje van de vertelstructuur van Back to the Future.

Het comité heeft voor Jumanji alle horrorklassiekers geplunderd. ,,Vleesetende planten!'', moet iemand van het comité hebben voorgesteld. ,,Zoals in de Triffids.'' Waarop de andere leden door elkaar riepen: ,,Hitchock, The Birds. Tarzan. Earthquake. Een aap als in King Kong.'' En uiteindelijk besluit de vergadering alles dan maar op te nemen. Doordat regisseur Joe Johnston kon beschikken over de animatiestudio Industrial Light and Magic was inderdaad alles mogelijk. Met desastreus resultaat. Jumanji is gemaakt in 1995 en staat nog steeds recht overeind als een goed voorbeeld van hoe computeranimatie niet moet. De computerleeuwen, neushoorns en krokodillen doen voorspelbaar Boe! en geheel geprogrammeerd moet het publiek Ah! en Oh! roepen. In de drukte van het techno-avontuur is geen enkele aandacht besteed aan de karakters – digitaal of van vlees en bloed. Zodat het je al snel koud laat.

Bij alle nepgriezel krijgen de kinderen in ieder geval op één punt plezier voor hun tijd. Want alles wordt gesloopt in Jumanji. Politieauto's worden opgevouwen tot pakketjes, supermarkten gaan aan puin, en de villa waarin het verhaal zich afspeelt verandert in een bouwval.

Toch zullen zelfs de grootste liefhebbers van het betere sloopwerk zich ergeren aan de volledige afwezigheid van logica. Een vreemd uitgangspunt als een vliegende lift of stuiterend slijm is heel acceptabel in een kinderfilm. Maar dan moet het daarna wel zorgvuldig worden uitgewerkt. En daar had het comité van Jumanji duidelijk geen tijd voor, druk als ze waren met het `genereren' van ideeën voor de computeranimatie. ,,The Shining, er moet iets van de The Shining in.'' ,,En van De apenplaneet.'' ,,En van...''

Jumanji (Joe Johnston, VS, 1995), SBS6, 20.30-22.20u.

    • Frank Noë