Israël doodt vier Palestijnen in Gazastrook

Vier Palestijnen, onder wie een vrouw, zijn vanmorgen bij een joodse nederzetting in het zuiden van de Gazastrook door Israëlische militairen gedood. Daarmee is de spanning in het gebied weer verder geëscaleerd sinds maandag een granaataanslag op een Israëlische schoolbus in de Gazastrook een nieuwe spiraal van geweld veroorzaakte. Het totale aantal doden sinds eind september het Israëlisch-Palestijnse geweld begon, is nu boven de 260 gekomen, in overgrote meerderheid Palestijnen.

Het Israëlische leger meldde vanmiddag dat alle vier activisten van de Tanzim-militie van Yasser Arafats Fatah-organisatie waren. ,,Het leger doodde een hoge activist van Fatah-Tanzim, Jamal al-Qadr Hassan al-Razaq, tijdens een poging hem aan te houden (..) toen hij een wegversperring probeerde te passeren'', aldus de bekendmaking. Daarbij waren ook de drie andere Palestijnen gedood. Razaq, aldus het leger, was betrokken geweest bij een reeks gewapende incidenten in de Gazastrook.

Maar volgens Palestijnse zegslieden ging het om burgers en vonden zij de dood toen militairen vanaf tanks met machinegeweren het vuur openden op de twee auto's waarin zij zaten. Een hoge Palestijnse functionaris sprak van ,,een executie'' en ,,moord''.

De Egyptische ambassadeur in Tel Aviv, Mohammed Bassiouni, die gisteren naar Egypte werd teruggeroepen, is vandaag vertrokken. President Mubarak heeft terugkeer van de ambassadeur gekoppeld aan beëindiging van het geweld tussen Israël en de Palestijnen, aldus de Amerikaanse minister van Defensie, William Cohen, die de Egyptische president vanochtend sprak. De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken, Amr Moussa, op zijn beurt zei vanochtend dat Israël zijn ,,verkeerde politiek die is gebaseerd op intimidatie en terrorisme'' moet opgeven.