Internationaal

LONDEN

De beurzen van Europa, die gisteren zonder uitzondering aardige stijgingen boekten, moesten vanochtend een stevige stap terug doen.

In Londen weten handelaren de terugval in de koersen aan de voortdurende onzekerheid over de uitslag van de Amerikaanse verkiezeningen. ,,Als ik naar de index-futures op Wall Street kijk, ziet het er niet zo goed uit,'' vertelde een ervaren handelaar aan persbureau Reuters. ,,Veel mensen hoopten dat dit gedoe gisteren over zou zijn en beginnen het een beetje beu te worden.''

Rond het middaguur noteerde de FTSE-100 index 6.275 punten, een verlies van 1,7 procent.

Invensys, het software- en ingenieursbedrijf dat dit jaar het Nederlandse softwarehuis Baan overnam, klom vanochtend ruim 10 procent, na publicatie van de cijfers over de eerste helft van het boekjaar. Het bedrijfsresultaat daalde met 5 procent tot 470 miljoen pond (1,7 miljard gulden), maar die daling had het bedrijf in september al aangekondigd.

FRANKFURT

De DAX-index verloor vanochtend, vooral als gevolg van dalingen in de technologiesector, 2,6 procent. Rond het middaguur noteerde de Duitse beursbarometer 6.510 punten.

PARIJS

In Parijs moest automatiserings- en consultancybedrijf Cap Gemini Ernst & Young het ontgelden als gevolg van de verkapte winstwaarschuwing die het Nederlandse Getronics vanochtend afgaf. CGEY daalde 5,3 procent. De CAC-40 verloor 1,7 procent en noteerde vroeg in de middag 5.977 punten.

TOKIO

Nadat duidelijk was geworden dat het hooggerechtshof in Florida een handmatige hertelling van de stemmen in de presidentsverkiezingen toestaat, daalden de beurzen van Azië vannacht flink. De hertelling wordt beschouwd als een kleine overwinning voor vice-president Gore, duidelijk niet de favoriete kandidaat van de Aziatische beleggers. De Nikkei, de index van de beurs van Tokio, daalde 0,7 procent naar 14.301 punten. De Hongkongse graadmeter Hang Seng verloor 2,7 procent op 14.773 punten.

NEW YORK

De beleggers in de Verenigde Staten beginnen zich steeds meer zorgen te maken over het tekort op de Amerikaanse handelsbalans. ,,Exporten gaan omhoog en importen naar beneden. Dat betekent dat de economische groei aan het vertragen is,'' verklaarde een analist tegenover het persbureau Reuters.

De Nasdaq daalde 0,2 procent naar 2.871 punten, de Dow-Jonesindex wist zich beter staande te houden en klom 0,3 procent tot 10.495 punten.