Handelstekort VS naar record

Het tekort op de handelsbalans van de Verenigde Staten is in september opgelopen tot een recordniveau van 34,3 miljard dollar (89 miljard gulden). Het tekort in de handel met China kwam uit op 8,7 miljard dollar, ook een record. Het negatieve saldo in september was maar liefst 15 procent groter dan in augustus, toen het tekort 29,8 miljard dollar bedroeg. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Handel gisteren bekendgemaakt.

Het bedrag voor september ligt ruim boven de prognoses van analisten. De waarde van de import van de VS nam ten opzichte van augustus toe met 3,1 procent tot 126,6 miljard dollar. Dat kwam onder meer door de stijging van de olieprijzen. De export, die wordt geremd door het hoge peil van de dollarkoers, verminderde met 0,7 procent tot 92,4 miljard dollar. In september van het afgelopen jaar was het 6,9 miljard dollar. Een lichtpuntje was de vermindering van het tekort met Japan van 6,6 miljard dollar in september 1999 tot 6,1 miljard dollar in dezelfde maand van dit jaar.