Getronics keldert met 40 procent

De koers van het aandeel Getronics, de vijfde leverancier van computerdiensten ter wereld met 30.000 werknemers, is vanmorgen met 40 procent gekelderd op de beurs. De koersval vond plaats nadat het bedrijf waarschuwde dat de winst lager zal uitvallen, en dat er in de eerste helft van 2001 verlies wordt gemaakt.

Het is de tweede maal deze week dat een groot Amsterdams beursfonds keldert. Maandag verloor kabelfirma UPC een kwart van zijn beurswaarde na geruchten over een verminderde kredietwaardigheid van dat bedrijf, geruchten die overigens door UPC fel werden weersproken. Getronics viel vanmorgen van 12,60 euro naar 7,55 euro om zich daarna iets te herstellen tot 8,40 euro rond het middaguur. Dat was nog steeds een verlies van 33,3 procent, en de laagste koers in vier jaar. In maart dit jaar stond Getronics nog op 34,28 euro.

Oorzaak van het verlies was dat Getronics zijn verwachte bruto-winstmarge verlaagde van 6,6 procent naar 6 procent, en voor volgend jaar tussen de 5,2 en 5,7 procent verwacht. De markt voor ICT-diensten blijft volgens het concern zwak. Veel bedrijven die klant van Getronics zijn, beraden zich op hun internetstrategie. Daardoor blijven orders uit. Hoewel Getronics verwacht over het eerste halfjaar van 2001 een nettoverlies te maken, zei topman C. van Luijk dat over heel 2001 wel winst wordt verwacht. De stemming bij technologie-aandelen was vanmorgen over de gehele linie slecht. De mobiele dochter Moviles van het Spaanse Telefónica werd vanmorgen naar de beurs gebracht, en zakte onder zijn introductiekoers van 11 euro.

KUDDEGEEST pagina 17

TELecOMMALAISE pagina 19