Ex-juntaleider zoekt confrontatie

Burgerpresident Kumba Yalla van Guinee-Bissau stevent af op een confrontatie met de voormalige chef-staf van de strijdkrachten, generaal Ansumane Mané. De generaal pleegde twee jaar geleden eem staatsgreep maar begin dit jaar maakte hij vrijwillig plaats voor een burgerregering en sindsdien had hij ook geen functie in het leger meer. Totdat hij zich eind vorige week zelf uitriep tot nieuwe chef-staf van het leger en dertig militaire beoemingen ongeldig verklaarde. Hij rechtvaardigde die ingreep door te verklaren dat president Yalla geen verstand heeft van militaire zaken en zich niet met het leger moet bemoeien. President Yalla verklaarde gisteren dat de militaire benoemingen gewoon doorgaan en dat er voor de generaal geen plaats is in het leger. De onvrede binnen de strijdkrachten is groot en het leger is sterk verdeeld.