`Economische groei EU-kandidaten 4 pct'

De twaalf kandidaat-landen die onderhandelen over toetreding tot de Europese Unie zullen hun economieën met gemiddeld meer dan 4 procent zien groeien over de periode 2000-2002. Dit zegt de Europese Commissie in haar vanmiddag gepubliceerde prognose. Het is voor het eerst dat Brussel met macro-voorspellingen voor de kandidaat-landen komt. Roemenië en Slowakije zijn de achterblijvers. Op het gebied van groei, inflatie en overheidsfinanciën behoren Estland, Hongarije, en Polen tot de uitblinkers, terwijl ook Cyprus het goed doet. Tsjechië kampt na een financiële crisis nog met een wat groter overheidstekort, terwijl de groei iets achterblijft. De Europese Commissie wil voortaan elk halfjaar prognoses over de kandidaat-landen publiceren, die gedetailleerder zullen worden naarmate de kwaliteit van de datavoorziening verder verbetert.