Duizenden klachten over beroepsziekten

Het Bureau Beroepsziekten, dit voorjaar opgericht door de vakcentrale FNV en twee van haar bonden, heeft tot nog toe zo'n 6.000 klachten ontvangen over werkgevers die verkeerd met beroepsziekten omgaan. Het bureau heeft inmiddels driehonderd zaken lopen, aldus een woordvoerder van de FNV. Sinds een jaar bestaat er een verplichting tot het melden van beroepsziekten, zoals de muisarm (RSI), aan het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten bij het AMC in Amsterdam. De FNV denkt dat veel bedrijfsartsen bang zijn ziekten te melden, omdat zij niet echt onafhankelijk zijn. Uit de meldingen zou immers een claim tegen een werkgever, voor wie zij werken, kunnen voortvloeien. Volgens een woordvoerder van de arbodiensten in Nederland zijn de bedrijfsartsen wel onafhankelijk en integer.