Dolgelukkig in Duitsland

Lage grondprijzen, overheidssubsidies en extra fiscale aftrekmogelijkheden maken het wonen in Duitsland aantrekkelijk. Steeds meer Nederlanders willen er wonen.

Voor geen geld in de wereld meer terug naar Nederland. ,,Wij hebben hier een prachtig groot stuk grond. Iets dat wij ons in Nederland nooit hadden kunnen veroorloven en wij zitten hier midden in de natuur.''

Alfred en Gineke Nijkamp zijn geëmigreerd. Hun nieuwe huis waar ze dolgelukkig mee zijn, staat niet in Australië of Canada, maar in Neuenhaus. Nét over de grens in Duitsland. 1100 vierkante meter grond mogen zij sinds juni dit jaar hun bezit noemen. ,,Voor maar 320.000 gulden. In Nederland betaal je makkelijk zeven of acht ton voor deze luxe woonomgeving.'' Alfred Nijkamp kijkt nog steeds verbaasd. ,,Opeens ging het allemaal heel snel. Wij hadden dit huis in een advertentie gezien, bekeken en een weekje later al gekocht.''

Zoals het echtpaar Nijkamp denken inmiddels vele Nederlanders in de grensstreek: in Duitsland wonen, in Nederland werken. De Duitse Raiffeisenbank in Nordhorn spreekt van ,,enkele honderden klanten'' in hun regio. ,,Acht van de tien klanten bij ons zijn inmiddels Nederlanders'', zegt H. Bührs, adviseur in onroerende goederen. Tijdens een informatieavond van de Raiffeisenbank Nordhorn en de Rabobank Denekamp hadden meer dan 500 Nederlanders uit de regio Groningen, Drenthe en Twente belangstelling voor een huis in Duitsland. Vincent Bilman, van de Rabobank Denekamp: ,,Sinds bekend is dat vanaf 1 januari 2001 de rente voor onroerende goederen in het buitenland aftrekbaar is, is er een soort emigratiestroom op gang gekomen.''

Hoeveel Nederlanders in totaal naar Duitsland verhuizen is moeilijk te schatten - in totaal wonen er 110.519 Nederlanders in het hele land. Ook de Duitse Sparkasse in Aachen denkt dat ,,een nieuwe trend is ingezet''.

De voorwaarden zijn aantrekkelijk. Vincent Bilman van de Rabobank Denekamp, die voor de groeiende klantengroep een informatieparket heeft samengesteld: ,,Je krijgt in de Duitse grensstreek makkelijk een stukje bouwgrond en de prijzen voor grond en onroerende goederen zijn behoorlijk lager. Betaalt men in de Regio Twente 350 gulden per vierkante meter, over de grens liggen de prijzen op 150 D-mark (165 Gulden). Bovendien krijgt iedereen een Eigenheimzulage van de Duitse overheid en is de kinderbijslag er met 270 Mark duidelijk hoger.'' Eigenheimzulagen zijn subsidieregelingen voor de Duitse Häuslebauer - de kleine werknemer met weinig geld. Een bestaande woning wordt met 20.000 D-mark gesubsidieerd. Bovendien kennen Duitsers geen onroerendgoedbelasting.

Maar Bilman waarschuwt zijn klanten voor euforie: ,,Wie in Duitsland gaat wonen, emigreert. Als je het alleen voor de lage prijzen doet, houd je het niet lang vol.'' Een emigrant moet rekening houden met het afsluiten van een nieuwe ziektekostenverzekering, ,,die in Duitsland wat pittiger zijn'', aldus Bilman. Wie kinderen heeft wordt met de vraag geconfronteerd: waar gaat mijn zoon of dochter naar school? En ook van de Duitse ambtenarij schrikken velen, aldus Bilman. Vooral de ambtenarentaal en de veelheid aan instanties wekken soms wrevel.

Bij de Nijkamps was echter de cultuurschok voor hun vrienden en familie groter dan voor henzelf. Vele vrienden en collega's wilden hen tegenhouden: ,,Mijn schoonmoeder deed er echt alles aan om ons ervan te overtuigen niet naar Duitsland te gaan. `Dat kun je toch niet doen. Daar hebben wij in de oorlog tegen gevochten' heette het dan. We zijn toch gegaan. Toen zij het huis en de tuin zag, vroeg ze wanneer wij op vakantie gingen zodat ze straks een vakantiehuis heeft.'' Maar Alfred Nijkamp heeft nu ook een aantal vrienden minder: ,,Sommige collega's spreken geen woord meer met mij''.

Voor de Nijkamps, die amper de Duitse taal beheersen, viel de cultuurbreuk mee, zeker nadat de buurt na hun aankomst een boog boven hun voordeur had geplaatst: ,,Glück und Segen zum Einzug''.

    • Andreas Gebbink