Dode, gewonden na vluchtpoging

Een 20-jarige man uit Utrecht is gisteravond om het leven gekomen bij een poging om in zijn auto te ontvluchten aan een politiecontrole in Hoevelaken. Twee jongens van zestien jaar die bij hem in de auto zaten, raakten zwaargewond. Ook zij komen uit Utrecht.

Het drietal reed in een onverlichte auto over de Koninginneweg in Hoevelaken. Politieagenten zagen dat en wilden de auto controleren. De bestuurder reed zichzelf klem op het terrein van een tankstation. Terwijl de politie bezig was met de controle reed de bestuurder ineens weer weg. Het nog geopende portier kegelde een agent omver. Zijn collega loste daarop een waarschuwingsschot, dat niemand raakte.

Bij het verlaten van het terrein van het tankstation kwam de vluchtauto in botsing met een passerende vrachtauto. De 20-jarige bestuurder werd uit de auto geslingerd en overleed ter plaatse. Zijn auto tolde rond en kwam pas door een tweede frontale botsing met een andere auto tot stilstand. De vrachtwagenchauffeur en de bestuurder van de tweede auto zijn voor zover bekend niet gewond geraakt.

Een van de passagiers zag nog kans uit de zwaar gehavende auto te kruipen en een vluchtpoging te doen. Een agent haalde hem echter snel in. Hij is aangehouden en blijkt een verbrijzelde nekwervel te hebben.

De andere 16-jarige klaagde in de auto over pijn in zijn nek. Een agent heeft zijn hoofd vastgehouden totdat er medische hulp kwam. De jongen blijkt een gebroken nek te hebben, waaraan hij zonder steun van de agent zou zijn overleden. Ook deze Utrechtenaar is aangehouden. Beide jongens zijn opgenomen in het ziekenhuis.

De politie besluit woensdag samen met justitie over het verdere verloop van het onderzoek. Omdat er door de politie geschoten is, is het mogelijk dat de rijksrecherche wordt ingeschakeld.