Discussie over privatisering Schiphol

In het Amsterdamse Verzetsmuseum discussieerden gisteravond PvdA-leden en andere belangstellenden met bestuurders en politici over de privatering van Schiphol. PvdA-Kamerlid van Gijzel zei te vrezen dat de privatisering de `mainportfunctie' bedreigt. Van Gijzel hecht aan de functie van `mainport', het netwerk van vluchten dat Schiphol over de hele wereld heeft en dat Nederland veel hoofdvestigingen van buitenlandse bedrijven oplevert. Door de privatisering kan de staat de luchthaven nauwelijks meer aanspreken op het behoud van deze mainportfunctie, aldus Van Gijzel. De PvdA'er werd gesteund door KLM-topman Van Wijk. Hij vreest dat de toekomstige aandeelhouders van Schiphol niet bereid zijn tot miljardeninvesteringen, omdat het rendement niet snel zichtbaar is. ,,Ik weet wat het is als je aandeelhouders in je nek hebt hijgen, Schiphol zal dat nog ondervinden'', zei Van Wijk.

(Foto Elske Oosterbroek)