Demonstratie voor Ketelhuis

Een groep filmmakers heeft vanmorgen tijdens een commissievergadering van de Amsterdamse gemeenteraad geprotesteerd tegen het dreigende einde van filmhuis Het Ketelhuis.

Acteur Frank Lammers hield voor de commissie cultuur een protestrede: ,,Het Ketelhuis is nu helaas als enige filmhuis specifiek gericht op de Nederlandse film. Als dit moet wijken, is deze laatste save haven verdwenen.'' Aanwezige filmacteurs als Huub Stapel, Kim van Kooten en Ricky Koole zouden als protest zwaaien met een folder met de tekst: `Cut!', maar dat deden ze nauwelijks. Volgens de directeur van Het Ketelhuis, Alex de Ronde, waren ze `geïntimideerd door de algemene saaiheid' van de commissievergadering van de Amsterdamse gemeenteraad.

De commissie vergaderde over het concept Kunstenplan van wethouder Saskia Bruines (Cultuur), waarin zij de door Het Ketelhuis gevraagde drie ton gemeentesubsidie niet toekent. Bruines beloofde om de bioscoop ,,alsnog te betrekken in de verder discussie over film''.

Volgende week vergadert de commissie over de nota `Filmvisie Amsterdam'. Eerder bleek dat staatssecretaris van cultuur Rick van der Ploeg geen rijkssubsidie wilde verlenen aan Het Ketelhuis in Amsterdam.