Beurswaarde Getronics met derde omlaag

Automatiseerder Getronics raakte vanmorgen in één klap 35 procent van zijn beurswaarde kwijt, een verlies van zo'n 1,4 miljard euro. Oorzaak was de aankondiging dat zijn marges in 2001 onder druk komen.

Getronics, dit jaar voor het eerst bij de 24 grootste fondsen van de Amsterdamse beurs, viel vanochtend terug naar een koers van 8,42 euro. Gisteren sloot de automatiseerder op 12,60 euro. Het aandeel heeft, net als de meeste technologiefondsen op de Amsterdamse beurs, al behoorlijk ingeleverd sinds het hoogtepunt in maart. Op de top noteerde Getronics 32,83 euro.

In zijn val sleepte Getronics veel andere automatiseringsbedrijven mee. Zo verloor Midkapfonds CMG 9 procent op 17 euro, en daalde Ordina 6,4 procnet naar 25,60 euro.

Het was vanochtend over een breed front kommer en kwel onder de beursgenoteerde aandelen. Van de hoofdfondsen konden er twee een winstje boeken: uitgever Wolters Kluwer en logistiek bedrijf TNT Post Groep. De rest leverde in. De AEX-index verloor 2 procent en noteerde rond het middaguur 655,13 punten.

De gehele technologiesector stond onder druk. ASM Lithography verloor 5,9 procent van zijn waarde en noteerde vroeg in de middag 5,9 procent. Elektronicafabrikant Philips daalde 3,2 procent naar 38,15 euro. Ook UPC, dat maandag 24 procent daalde en gisteren 1,5 procent, zag een aanvankelijke stijging naarmate de ochtend vorderde in een forse daling veranderen. Vlak voor het sluiten van deze krant noteerde de kabelexploitant 9,98 euro, een daling van 5 procent.'

Ook de financiële sector stond vanochtend stevig onder druk op Euronext Amsterdam. ABN Amro duikelde maar liest 4,3 procent, en zwaargewicht ING verloor 3,3 procent van zijn waarde.

Handelaar Bob Homan van Amstgeld verklaart het zwakke sentiment door te wijzen op een toenemend pessimisme onder de beleggers. ,,De markt is bang voor dalende groei en oplopende inflatie, en ook het toegenomen tekort op de Amerikaanse handelsbalans speelt een rol.''

Homan ziet dat veel beleggers op dit moment op korte oplevingen van de koersen wachten om hun aandelen te verkopen. ,,De mensen zoeken veilige havens op, en de prijzen van bijvoorbeeld staatsleningen stijgen op het moment flink.''

Verder speelt de onzekerheid die er nog altijd heerst over de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen een rol. Gisteren besloot het hooggerechtshof van Florida dat handmatige hertelling van stemmen geoorloofd is, en dat betekent dat de uitslag met weer een paar dagen wordt uitgesteld.

Ook de Midkapfondsen hebben te kampen met het groeiende pessimisme onder de beleggers. De index van de middelgrote fondsen zakte 2,6 procent naar 633,88 euro. Alleen scheepsbouwer IHC Caland en KLM wisten kleine winsten te behalen.