Beleid Aalbers blijft Vitesse achtervolgen

Met het strafrechtelijk onderzoek naar belastingfraude bij Vitesse komt de Arnhemse voetbalclub opnieuw in opspraak

Het conflict tussen Vitesse en ex-voorzitter Karel Aalbers leek op 29 juni van dit jaar met een schikking definitief bijgelegd. Onderlinge miljoenenclaims werden ingetrokken en besloten werd een rapport door fraude-experts van de KPMG over mogelijke zelfverrijking van Aalbers niet in de openbaarheid te brengen. Wat Aalbers niet wist was dat de FIOD, die het KPMG-rapport had gekregen van Vitesse, er aanleiding in zag om een strafrechtelijk onderzoek te beginnen.

Na 16 februari van dit jaar, toen voorzitter Aalbers plotseling zijn aftreden bij de voetbalclub bekendmaakte, werd duidelijk dat de Arnhemse eredivisionist jarenlang op te grote voet had geleefd. Aalbers had Vitesse in 13 jaar naar de top van het betaalde voetbal gebracht, maar hij liet de club wel achter met een schuld van zo'n 60 miljoen gulden. Alleen door leningen van hoofdsponsor Nuon bleef Vitesse op de been.

Na het aftreden van Aalbers was het zowel voor Nuon als voor Vitesse zaak om zo snel mogelijk schoon schip te maken. Omdat de vrees bestond dat de werkwijze van Aalbers in de afgelopen jaren niet altijd volgens het boekje was geweest, besloot de raad van toezicht van Vitesse KPMG de opdracht te geven om de financiële huishouding door te lichten.

Een van de transfers die uitgebreid werd onderzocht was die van Nikos Machlas. De Griekse spits vertrok in de zomer van vorig jaar voor een bedrag van 19 miljoen gulden van Vitesse naar Ajax. Bij Nuon was twijfel gerezen of het bedrag in de praktijk niet hoger was geweest.

Na de transfer van Machlas ontstond commotie rond de sponsoring door Nuon. In 1998 leende Nuon Vitesse 24 miljoen gulden, zodat de club met nieuwe spelers snel de top kon bereiken. Vitesse beloofde dat bedrag terug te betalen en ging er daarbij vanuit dat Machlas voor 40 miljoen gulden kon worden verkocht. Dat lukte niet.

KPMG onderzocht ook de koppelverkoop van de Vitesse-spelers Ferdi Vierklau en Roy Makaay. Zij werden in 1997 officieel voor een bedrag van 25 miljoen gulden aan de Spaanse club Tenerife verkocht. Bij deze transfer zou een verschil hebben gezeten van 20 procent tussen het bedrag dat de koper betaalde en Vitesse als verkoper ontving.

Verder werden de transfers van de Joegoslavische spelers Dejan Stefanovic, Nenad Grozdic en Dragoslav Jevric tegen het licht gehouden. De miljoenen voor het drietal, dat vorig jaar naar Arnhem kwam, waren niet aan hun vorige clubs betaald, maar aan een Joegoslavische spelersmakelaar.

Voorts stuitte KPMG tijdens het onderzoek op een aantal bedrijfjes waarmee Aalbers als voorzitter van Vitesse zaken deed en die hem zelf (deels) zouden hebben toebehoord. Zo zou een bedrijf onder de naam Grupo Stephadria zich in Mexico uit hebben gegeven als representant van Vitesse en het Gelredome voor het binnenhalen van sponsors en verkopen van televisierechten.

De raad van toezicht van Vitesse besloot, ondanks het onderzoek, een einde aan de zaak-Aalbers te maken door een schikking met de ex-voorzitter te treffen. De FIOD zag er juist aanleiding in om tegen de voetbalclub een zaak te beginnen wegens verdenking van belastingfraude. De zaak-Vitesse is nog lang niet gesloten.

    • Joep Dohmen En
    • Koen Greven