Arrestaties betogers bij klimaattop

De politie heeft rond het middaguur op het Malieveld in Den Haag tussen de honderd en 120 demonstranten gearresteerd. De betogers wilden een tocht maken langs een aantal ambassades van landen die kernenergie gebruiken, ze waren onder andere op weg naar de Amerikaanse ambassade.

In totaal demonstreerden ongeveer 150 sympathisanten van verscheidene milieubewegingen. Zij zijn in Den Haag met het oog op de Klimaatconferentie. Voor de demonstratie was geen toestemming gegeven. De mobiele eenheid kwam in actie en de betogers werden in busjes afgevoerd naar de sporthal van het hoofdbureau van politie, waar ze in groepen werden verdeeld.

Volgens een woordvoerder van de politie worden ze verdacht van het overtreden van een algemene politieverordening die illegale demonstraties verbiedt. Ook zouden zij artikel 184 van het Wetboek van strafrecht hebben overtreden omdat de demonstranten niet zouden hebben voldaan `aan een bevel of vordering' van de politie. Tegen de gearresteerden wordt na verhoor proces-verbaal opgemaakt.

Vervolgens worden ze weer op vrije voeten gesteld, maar ze zullen wel voor de rechter moeten verschijnen, aldus de woordvoerder. Degenen die hun naam bij het verhoor verzwijgen worden wel vastgehouden.