UPC zwaar onder druk op rustig Damrak

De deconfiture van kabelexploitant UPC blijft zich in razend tempo voltrekken. Vanochtend leverde het aandeel ruim 15 procent in, nadat het gisteren al bijna een kwart van zijn waarde verloor.

Aan het einde van de ochtend noteerde UPC 9,12 euro. Dat was een historisch dieptepunt en lager dan de introductiekoers van het aandeel. De markt trok zich niet veel aan van het bestuur van het kabelbedrijf, dat geruchten ontkende dat UPC niet in staat zou zijn om leningen af te betalen.

UPC was de enige daler onder de technologie- en telecomfondsen in de AEX-index. Ondanks de klap van 5 procent die de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq gisteren incasseerde wisten bedrijven als ASM Lithography en KPN zich behoorlijk staande te houden. Chipmachinefabrikant ASML steeg 4,2 procent, nadat het gisteren 4,5 procent prijsgaf.

Telecombedrijf KPN krabbelt langzaam overeind, nadat het aandeel gisteren ver onder de koers zakte waartegen het concern nieuwe stukken heeft uitgegeven. Vanochtend klom het fonds 3,6 procent naar 16,58 euro. Ook de technologiefondsen Getronics en Philips stonden vanochtend in de belangstelling. Automatiseerder Getronics klom 1 procent naar 12,66, en de elektronicagigant steeg 2,7 procent naar 39,75 euro.

Zowel ABN Amro als ING mochten zich vanmorgen in de belangstelling van beleggers verheugen. Gisteren kondigden beide financiële bedrijven ingrijpende maatregelen aan, en vanochtend profiteerden ze daarvan. ABN Amro klom 1,7 procent naar 26,71 euro, ING boekte een winst van een half procent op 83,88 euro.

De AEX-index noteerde rond het middaguur 669,07 punten, 0,5 procent hoger dan het slot van gisteren.

Supermarktconcern Laurus, die gisteren aankondigde radicaal te gaan snijden in het aantal winkelformules, heeft de beleggers nog niet kunnen overtuigen van de merites van het plan. Het aandeel, opgenomen in de Midkapindex, verloor vanmorgen 9,4 procent en noteerde rond het middaguur 11,10 euro. Gisteren daalde Laurus al 5 procent. Dat de toonaangevende zakenbank Credit Suisse First Boston het aandeel een verkoopadvies gaf deed de koers ook geen goed.

De handel in het aandeel Samas werd vanochtend onderbroken omdat onenigheid was ontstaan tussen Euronext Amsterdam en Samas. De beurs vindt de beschermingsconstructie die de kantoorinrichter heeft opgeworpen tegen een overname door Buhrmann in strijd met bijlage 10 van het fondsenreglement. Een woordvoerder van de beurs verklaarde vanochtend: ,,Tot Samas met een verklaring naar buiten komt houdt de commissaris het aandeel uit de handel.''

Samas heeft, net als zijn beoogde fusiepartner Ahrend, preferente aandelen uitgegeven om een overname door Buhrmann te bemoeilijken. Over de maatregel van Ahrend heeft Euronext zich nog niet uitgelaten.