Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Aandacht voor de strijd om de stemmen in Florida en een reportage over de witwaspraktijken van zwart geld via de kunsthandel. Ned.1, 20.31-21.01u.

Nova. Onder andere een reportage uit Enschede over hoe Duitsers over Nederlanders denken naar aanleiding van de opening van de tentoonstelling over de relatie tussen beide landen. Ned.3, 22.30-22.57u.

DOCUMENTAIRES

Urbania. Portret van Magdalena Scheerboom die in Amsterdam een winkeltje heeft waar men wierook, kaarsen en spullen kan kopen om boze geesten uit huis te jagen. Verder portretten van de 23-jarige Kjeld Punt die vanaf zijn tiende een been mist en nooit zijn prothese gebruikt en de oud-leraar judo Wil Wagner met zijn passie voor oude 17-eeuwse panden. Ned.3, 20.00-20.30u.

Soldaten hinter Stacheldraht. Tweede deel van een serie over Duitse krijgsgevangenen in de Tweede Wereldoorlog. Met de nederlaag van Rommels Afrika-Corps begint voor de Duitse soldaten in WO II ook op de slagvelden in het Westen de mars naar de krijgsgevangenenkampen. Zij wachten een ander lot dan hun kameraden in Rusland na de nederlaag van Stalingrad. Afl.: Im Westen. ARD, 20.15-21.00u.

Noorderlicht. Een verkenning van een onbekende tak van alternatieve energie die in het jaar 2020 uit brandhout duurzame energie zal opleveren. Zo voorspelt de Rabobank. Dat hout zal grotendeels afkomstig zijn uit landen met een gunstig klimaat en een overschot aan ruimte: Zuid-Amerika, Afrika en de Baltische staten zullen een Groene Opec vormen. Afl.: Groene Opec. Ned.3, 20.30-21.00u.

Openbaar Ministerie. Slot van een tweeluik over het reilen en zeilen van het Openbaar Ministerie in Arnhem. Afl.: Zware criminaliteit. Ned.3, 21.00-21.30u.

Holokaust. Slot van een serie over de moord op de Europese joden. Toen duidelijk werd dat Duitsland de oorlog zou gaan verliezen, werden pogingen gedaan om de massamoorden te verhullen. ZDF, 21.00-21.45u.

Het andere gezicht. Zie TV-vooraf. Afl.: Arabieren in Israël. Ned.1, 21.52-22.16u.

Vinger aan de pols: Ziekte van Pompe. Tweede aflevering van een drieluik over de dodelijke spierziekte van Pompe gaat over de vraag of je je kind mee moet laten doen aan onderzoek naar een mogelijk medicijn. Ned.1, 22.24-22.59u.

Die ZDF-dokumentation. In 1822 zonk het Chinese schip de Tek Sing, waarbij 1600 mensen verdronken. In 1999 werd in het wrak een schat aan porselein gevonden, die dit jaar geveild wordt. Afl.: Das weisse Gold

der Tek Sing. ZDF,23.15-23.45u.

Geschichte erleben: Der Templer-Coup von Portugal - Schwertbrüder. Over de opvallende comeback die de Ridders van de Tempelorde maakten in Portugal, nadat ze in 1312 het slachtoffer waren geworden van een omvangrijk complot. ZDF, 0.50-1.35u.

PRAATPROGRAMMA

Het elfde uur. Gasten zijn schrijver Adriaan van Dis, gezinstherapeute Gitty Feddema en directeur van het Evangelisch Werkverband dominee Hans Eschbach. Ned.1, 21.01-21.52u.

Holokaust - Die Diskussion. Discussieprogramma n.a.v. de documentaireserie Holokaust. ZDF, 22.15-23.15u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met de coming man van het CDA Pieter van Geel. Verder een optreden van de Engelse popgroep UB40 met het nummer `Light My Fire'. RTL4, 22.40-23.45u.

SPORT

Voetbal. Voorbeschouwing en rechtstreeks verslag van de wedstrijd Manchester United-Panathinaikos in de Champions League. Na deze wedstrijd samenvattingen van Paris Saint Germain-Deportivo La Coruña en AC Milan-Galatasaray en Valencia-Sturm Graz. Ned.2, 20.25-0.25u, met journaal.

KUNST

Pitch. Zie TV-vooraf. Ned.3, 23.37-0.25u.

FILM

. Le lieu du crime (André Téchiné, 1986, Frankrijk). Deels autobiografisch, lyrisch drama van Téchiné over de onvoorwaardelijke liefde van een gescheiden, kleine zelfstandige (Catherine Deneuve) voor een ontsnapte gevangene (Victor Lanoux), verteld vanuit het perspectief van haar dromerige zoontje. Ongemaniëreerd acteren (met name ook van Danielle Darrieux als grootmoeder) in verstilde beelden. Opgenomen in de geboortestreek van de regisseur, aan de rivier de Garonne. TV5, 18.15-20.00u.

Coming to America (John Landis, 1988, VS). Eddie Murphy speelt hoofdrol en, onherkenbaar, vier bijrollen in routineuze komedie over Afrikaanse kroonprins die, incognito tussen de armen van New York, een vrouw zoekt. Versleten sprookjes-clichés. SBS6, 20.30-22.40u., met reclame.

B.A.P.S. (Robert Townsend, 1997, VS). Alom als infantiel gekenmerkte komedie grossiert in raciale en seksistische grollen. Twee ambitieuze zwarte serveersters belanden in het Hollywoodse appartement van rijkaard Martin Landau. Fox, 21.30-23.00u., onderbroken door reclame.

Crime Lords (Wayne Crawford, 1990, VS/Zuid-Afrika). Buddy-politiefilm. Twee Amerikaanse agenten stuiten in Hongkong op misdaadsyndicaat. Veronica, 22.00-23.45u., met reclame.

The Night of the Iguana (John Huston, 1963, VS). Een van de geslaagdste verfilmingen van een stuk van Tennessee Williams, over deftige losers in Mexico. Gevallen priester Richard Burton wordt belaagd door sensuele hoteleigenaresse Ava Gardner, nymfomane Sue Lyon en gekwelde artieste Deborah Kerr. ARD, 0.45-2.40u., nagesynchroniseerd.

The Spy with a Cold Nose (Daniel Petrie, 1966, Engeland). Melige spionagekomedie. Britse geheime dienst doet aan Russische ambassadeur bulldog met verborgen zendertje cadeau. Morgen, SBS6, 15.15-16.50u., met reclame.