Rotterdam stapt uit Asklepion

De gemeente Rotterdam heeft de samenwerking opgezegd met de exploitatiemaatschappij en uitvoerder van Asklepion, een themapark over het menselijk lichaam. Daarmee is het project op losse schroeven komen te staan.

De exploitatiemaatschappij van Sijthoff Multimedia Holding, die dertig miljoen gulden zou investeren, heeft volgens de gemeente zijn financiële toezeggingen niet kunnen waarmaken. Ook de initiator en mede-financierder van het project, de Stichting Asklepion, maakt zich los van initiatiefnemer Sijthoff. De gemeente geeft deze stichting nu tot 1 maart 2001 de tijd om op basis van een inmiddels aangepast `businessplan' nieuwe investeerders te vinden. Lukt dat niet, dan gaat Asklepion, begroot op vijftig tot zestig miljoen gulden, definitief niet door.

Asklepion moest verrijzen in de grootscherm-bioscoop Imax, achter een dertig meter hoge Nana, een glinsterende vrouwensculptuur van de Franse kunstenares Niki de Saint Phalle. Films, video's, interactieve media en tweehonderd speciale `exhibits' (zelfdoe-apparatuur) zouden bezoekers langs en door de menselijke lichaamsfuncties leiden. In Nana's hoofd was een `braintheatre' gepland, in haar borstkas een `hearttheatre'.

Albert Jan Sijthoff, directeur van de Sijthoff Multimedia Holding en eigenaar van het te benutten Leuvehavengebouw, zegt ,,formeel niets over een onherroepelijk besluit van de gemeente'' te hebben vernomen. ,,Wij gaan gewoon door, temeer omdat ik niet weet om wat voor reden de partijen het laten afweten.'' Mocht de gemeente voet bij stuk houden, dan stapt Sijthoff naar de rechter. Hij houdt tevens de mogelijkheid open om het themapark met attracties te reduceren tot een informatiecentrum. Of om het Leuvehavengebouw te verkopen.

Sijthoff: ,,Gezondheid is prioriteit nummer 1 geworden, zo blijkt uit recente marketing-onderzoeken. Asklepion was zijn tijd ver vooruit en het zou eeuwig zonde zijn als het nu werd afgeblazen. Ik ben ook al in onderhandeling met buitenlandse relaties, die in zustersteden van Rotterdam een Asklepion willen ontwikkelen.

,,Mensen van de oude economie, zoals de gemeente, hebben moeite met dergelijke projecten, waarbij niet alles tot in de puntjes vastligt. Ze wilden volledig op `safe' spelen. Als een bank het wil financieren, moet je je niet afvragen hoe dat gebeurt, maar blij zijn dat het gebeurt. Die mentaliteitskwestie, vergunningenprocedures en twee inadequate, inmiddels vertrokken directeuren hebben ons parten gespeeld. Respect voor onze investering heeft de gemeente nooit getoond. Als we Asklepion alsnog doorzetten, dan begrijpt u wel dat we in een stad die zich als partner onbetrouwbaar toont, geen feestje meer gaan bouwen.''

Sponsors als Organon en Unilever, die hun produkten in Asklepion zouden presenteren, beklaagden zich eerder eveneens over het geringe enthousiasme van de gemeente. Sijthoff verwacht niet dat zich vòòr 1 maart een investeerder van zijn omvang zal melden. De gemeente, die twaalf miljoen gulden zou investeren, onderzoekt juridisch hoe de betrokken partijen gescheiden kunnen worden.

    • Marianne Vermeijden