Prestatieloon rukt op

Prestatieloon rukt op in het midden- en kleinbedrijf. Ruim een kwart van de ondernemers in die sector heeft zijn medewerkers vorig jaar resultaat- of winstafhankelijk beloond. Dat blijkt uit een enquête van werkgeversorganisatie MKB-Nederland. De resultaten zijn gisteren gepresenteerd op haar jaarvergadering.

De meeste ondernemingen die een vorm van prestatieloon hanteren koppelen loonsverhoging rechtstreeks aan de individuele prestatie van de medewerker. Ruim een kwart kent een vorm van winstdeling. Volgens voorzitter J. de Boer van MKB-Nederland toont dit aan dat ondernemers minder huiverig worden om hun mensen te informeren over de bedrijfsresultaten.

De Boer denkt dat het percentage bedrijven dat resultaat- of winstafhankelijk beloont dit jaar oploopt tot 35. ,,Als Philips reorganiseert, staat Nederland op zijn kop; maar de stille revolutie die zich momenteel in het MKB voltrekt, is tot nu toe aan de aandacht van de mensen ontsnapt,'' constateert hij. Philips kreeg dit jaar voor het eerst een vorm van prestatiebeloning, de vakbonden stemden met tegenzin in.