Poetin verdedigt optreden van Russen in Tsjetsjenië

De Russische president, Vladimir Poetin, heeft gisteren in een toespraak tot legerleiders het optreden in Tsjetsjenië verdedigd als adequaat antwoord op pogingen van externe vijanden om Rusland te destabiliseren.

In een emotionele toespraak riep Poetin de leiding van de strijdkrachten op ernst te maken met de uitvoering van de hervormingen waartoe onlangs is besloten. Die hervormingen moeten leiden tot een drastische afslanking: eenvijfde van de drie miljoen militairen en burgers op de loonlijst van de strijdkrachten moet binnen vijf jaar afvloeien. ,,Alle beslissingen zijn genomen, nu is het tijd ze uit te voeren'', aldus Poetin. ,,Het is onaanvaardbaar en simpelweg stom om een exorbitante militaire organisatie in stand te houden die sowieso uiteenvalt.''

Poetin prees de legerleiding om haar optreden in Tsjetsjenië, waar volgens hem afdoende wordt opgetreden tegen krachten die ,,proberen Rusland in een bloedig moeras van eindeloze interne conflicten te dringen''. Volgens de president zijn sinds augustus vorig jaar in Tsjetsjenië 2600 Russische militairen gesneuveld – minder, zo tekende hij aan, dan bij verkeersongelukken en branden elk jaar om het leven komen maar ,,toch te veel''. Sommige van de verliezen weet Poetin aan ,,het gebrek aan professionalisme'' bij de strijdkrachten. ,,We hebben geen overwinning tot elke prijs nodig'', zo voegde Poetin daar nog aan toe, zonder dat verder toe te lichten.

In Tsjetsjenië komen nog dagelijks Russische soldaten, Tsjetsjeense strijders en Tsjetsjeense burgers om het leven. Mensenrechtenorganisaties hebben het Russische opperbevel er vaak van beschuldigd het verliescijfer kunstmatig laag te houden; er zouden sinds augustus vorig jaar veel meer militairen zijn gesneuveld dan de 2474 die het opperbevel op 1 oktober als laatste verliescijfer opvoerde (sinds oktober worden geen details meer gegeven).

De Tsjetsjenen voeren een taaie guerrilla. Russische patrouilles lopen regelmatig in hinderlagen. Het afgelopen weekeinde werden bij dergelijke hinderlagen en bij aanslagen in totaal twaalf Russische militairen gedood. Gisteren kwamen in de hoofdstad Grozny twee militairen om toen hun voertuiog werd beschoten en stierf een Russische politieman bij een aanval op een vrachtwagen. De Russen nemen in zulke gevallen vaak wraak met artilleriebeschietingen en luchtbombardementen op vermeende stellingen van de Tsjetsjenen. Tsjetsjeense burgers van hun kant beschuldigen de Russen ervan regelmatig en met volstrekt willekeur Tsjetsjenen te beroven en zelfs dood te schieten bij de talrijke controleposten langs de wegen.