Peru zoekt nieuwe president

De Peruaanse oppositiepoliticus en parlementsvoorzitter Valentin Paniagua lijkt de grootste kans te maken om de nieuwe president van Peru te worden. Dat Paniagua de opvolger wordt van de afgetreden president Alberto Fujimori, is waarschijnlijk geworden nu gisteravond ook de tweede vice-president van Peru, Ricardo Marquez, aankondigde dat hij opstapt. Hij doet dat om daarmee ,,de stabiliteit'' in het land te waarborgen, zoals hij zijn stap motiveerde. Vorige maand al diende vice-president en eerste gegadigde voor de opvolging van Fujimori, Francisco Tudela, zijn ontslag in.

Peru is in een constitutionele crisis gestort door het plotselinge vertrek van president Fujimori, die thans in een hotel in de Japanse hoofdstad Tokyo verblijft. Op een persconferentie zei Fujimori vanochtend dat hij als ,,gewoon burger'' voorlopig in Japan zal blijven, maar dat hij nog niet weet voor hoelang.

Gisteren diende Fujimori vanuit Tokyo in een brief aan de Peruaanse Congresvoorzitter Paniagua formeel zijn ontslag in als president van Peru. ,,Ik heb me afgevraagd of ik aanwezig moet zijn bij en deel moet nemen aan het overgangsproces (in Peru) en ik ben tot de conclusie gekomen dat ik formeel moet terugtreden'', aldus Fujimori. Het ziet er overigens niet naar uit dat de oppositionele meerderheid in het parlement akkoord gaat met de uitweg die Fujimori voor zichzelf heeft gecreëerd. De oppositie was bezig met een formele afzettingsprocedure op grond van het feit dat Fujimori moreel ongeschikt zou zijn voor het presidentsschap.

De Peruaanse oppositieleider Alejandro Toledo heeft inmiddels gezegd dat Congresvoorzitter Paniagua de meest aangewezen kandidaat is om het interimpresidentschap op zich te nemen tot de vervroegde verkiezingen in april van volgend jaar, die Fujimori negen weken geleden aankondigde. Mogelijk valt vandaag al een beslissing.

Maar ook de rol van vice-president Tudela lijkt nog niet geheel te zijn uitgespeeld. Weliswaar diende hij op 23 oktober zijn ontslag in, nadat Fujimori's rechterhand, chef van de inlichtingendienst Vladimiro Montesinos, terugkeerde in Peru na zijn vlucht naar Panama, maar formeel heeft het Congres die ontslagaanvraag niet ingewilligd.