Nieuwe coalitie Utrecht

Leefbaar Utrecht gaat naar alle waarschijnlijkheid een coalitie aan met de partijen PvdA, CDA, en Burger & Gemeenschap. Dit is het voorstel dat de onderhandelaars aan de Utrechtse gemeenteraad hebben voorgelegd. Enig beletsel vormt de mogelijke tegenwerking van de PvdA-fractie, dat graag een blok had gevormd met GroenLinks. De voorzitter van Leefbaar Utrecht, W. Schnetz, noemt een dergelijke brede coalitie ,,onbespreekbaar'' omdat deze volgens hem te veel zou lijken op de vorige coalitie die bij de verkiezingen is ,,weggestemd''. Leefbaar Utrecht haalde bij de vervroegde gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht van 8 november 14 zetels.

Gisteren is een vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad geïnstalleerd, die het functioneren van burgemeester A. Brouwer gaat onderzoeken. Bij de formele herbenoeming van Brouwer bleek bij een aantal partijen ongenoegen te bestaan over de benoemingsprocedure. Zo zou Brouwer bij minister Netelenbos achter de schermen hebben geijverd voor een experiment met rekeningrijden.