Kort geding Achilles 1894 tegen KNVB

De amateurclub Achilles 1894 uit Assen spant een kort geding aan tegen de KNVB naar aanleiding van het bondsbesluit de niet gespeelde bekerwedstrijd tegen FC Twente in een 1-0 nederlaag om te zetten.

De KNVB kon het met de burgemeester van Assen niet eens worden over een geschikte datum voor de wedstrijd in de Drentse hoofdstad. De gemeente verbood het spelen van een avondduel, uit vrees voor rellen tussen supporters van FC Twente en FC Groningen. De voetbalfans hadden in verschillende berichten aangekondigd dat ze een confrontatie in Assen niet uit de weg zouden gaan.

De KNVB heeft volgens woordvoerder R. de Leede zes alternatieve speeldata voorgelegd aan de gemeente Assen. Voorzitter H. Hulshof van Achilles 1894 ontkent dat de bond alles in het werk heeft gesteld een nieuwe datum te zoeken. ,,Als je 's ochtends, 's middag en 's avonds bij elkaar optelt, kom je gauw aan zes'', meent Hulshof.

De regels van de KNVB schrijven voor dat een uitgestelde bekerwedstrijd binnen een week opnieuw moet worden vastgesteld en binnen een maand moet worden gespeeld. Het voorstel van Achilles 1894 om het duel tegen FC Twente op zaterdagmiddag 9 december af te werken, kon de KNVB om die reden niet accepteren. Het bekerduel was aanvankelijk gepland voor 19 oktober. Wegens competitieverplichtingen was het niet mogelijk eerder op zaterdagmiddag te spelen.

Volgens het bestuur van Achilles 1894, de enige overgebleven amateurclub in het nationale bekertoernooi, waren de alternatieven van de KNVB onuitvoerbaar. ,,Onze spelers kunnen door de week niet overdag voetballen, want ze werken of studeren'', zegt voorzitter Hulshof van de kampioen bij de zondagamateurs. ,,Het was gewoon een kwestie van `niet willen' bij de KNVB. Minachting voor een amateurclub. Ajax, PSV of Feyenoord was zoiets niet overkomen.''

Volgens Hulshof is Achilles 1894 het slachtoffer ,,van de rotzooi die supporters van de profclubs maken''. Plannen om de wedstrijd op neutraal terrein in Emmen af te werken, stuitten op financiële problemen. Met het bondsbesluit het duel als verloren te beschouwen voor Achilles 1894, loopt de amateurclub ongeveer 25.000 gulden aan inkomsten mis.

Het voorstel van Achilles 1894 het duel in Enschede te laten plaatsvinden, stuitte op verzet van de KNVB. De bond spreekt van ,,competitievervalsing en precedentwerking''. De KNVB heeft dit seizoen twee keer verboden een `risicowedstrijd' te verplaatsen van een amateurveld naar een stadion van een profclub. De bekerduels in Wezep en Spakenburg moesten simpelweg doorgaan.

Het was vanmiddag nog niet bekend wanneer het kort geding plaatsvindt. De rechtbank in Utrecht zal zich over de zaak buigen. De KNVB is nooit eerder geconfronteerd met een dergelijk kort geding.