Koers van UPC voor derde dag in vrije val

Het aandeel UPC is vanmorgen gedaald tot onder de introductiekoers van 9,66 euro waarvoor het aandeel in februari 1999 naar de beurs is gegaan. Aanleiding voor de koersdaling is de sterk toegenomen bezorgdheid over de financiële positie van het kabelbedrijf.

Het was vandaag de derde achtereenvolgende dag dat het aandeel van het kabelbedrijf zwaar onder vuur lag. De koers van het aandeel daalde vanmorgen opnieuw met tien procent, na een daling gisteren van bijna 25 procent. Vrijdag zakte het aandeel ook al fors.

UPC reageerde gisteren met een uitgebreide persverklaring op een analyse van effectenanalist H. Slotboom van zakenbank Julius Bär. Op een website voor beleggers trok de analist op persoonlijke titel conclusies uit een document dat UPC eind vorige week had gedeponeerd bij de Amerikaanse toezichthouder SEC (Securities and Exchange Commission) met betrekking tot een lening van 4 miljard euro (8,8 miljard gulden). Daaruit blijkt dat UPC aan tal van voorwaarden moet voldoen om in aanmerking te komen voor deze lening. Slotboom plaatste vraagtekens bij de haalbaarheid van deze criteria.

Verschillende analisten bevestigden vanmorgen de lezing van UPC dat Slotboom ,,inschattingsfouten'' heeft gemaakt. Zo zou hij kwartaalomzetten hebben verward met halfjaaromzetten en een onjuiste definitie hebben gehanteerd van het begrip marktkapitalisatie (beurswaarde).

Toch zijn beleggers niet gerustgesteld, zo blijkt uit de verdere koersdaling van vanochtend. Analist M. Fleskens van zakenbank Metzler merkt op dat sommige eisen die in de voorwaarden staan voor een buitenstaander moeilijk te controleren zijn. Bovendien is de lening verstrekt aan het deel van UPC dat het meeste geld genereert, UPC Distribution, en niet aan risicovolle dochters als Chello (internet) en Priority Telecom (telefonie). Daarmee hebben de banken zich juridisch goed ingedekt en lopen beleggers het meeste risico.

Formeel bedroeg de introductiekoers van UPC begin februari vorig jaar 29 euro. Dit bedrag moet echter worden gecorrigeerd voor splitsingen van het aandeel.