Internationaal

LONDEN

Voordat de handel vanochtend op de beurzen van Europa begon was de algemene verwachting dat met name de technologieaandelen flink zouden moeten inleveren in reactie op de koersval van de aandelen op de Nasdaq. De opening viel echter mee: de meeste beurzen wisten winst te boeken.

In Londen trokken de financiële en de technologieaandelen de index omhoog. Zo steeg bank Lloyds TSB 1,9 procent, klom glasvezelbedrijf Bookham 5,6 procent en boekte fabrikant van telecomapparatuur Marconi een winst van 3 procent. Rondom het middaguur noteerde de FTSE-100 6.391 punten, 0,7 procent hoger dan het slot van gisteren.

FRANKFURT

Op de beurs van Frankfurt kon de stijging van de technologiefondsen voldoende tegenwicht bieden aan de koersval van autofabrikant DaimlerChrysler, die 3,7 procent verloor. Deutsche Post, dat gisteren een notering kreeg, steeg voor de tweede achtereenvolgende dag, dit keer met 2,2 procent.

De DAX-index klom 0,9 procent naar 6.671 punten.

PARIJS

Franse aandelen veerden vanochtend op na de afstraffing die ze gisteren hadden gekregen. Telecomaandelen voerden het veld van stijgers aan. Equant, de leverancier van netwerkdiensten die op het punt staat door France Telecom te worden overgenomen, klom 7,8 procent naar 36,99 euro.

Vroeg in de middag noteerde de CAC-index 1,4 procent hoger op 6.112 punten.

TOKIO

Twee factoren zetten de beurs van Tokio vandaag zwaar onder druk: winstwaarschuwingen uit de Verenigde Staten en een mislukte poging om een einde te maken aan het politieke leven van de impopulaire premier Mori. Een motie van wantrouwen haalde het niet, en als gevolg daarvan daalden Japanse aandelen tot het laagste punt in twintig maanden. Later op de dag wist de Nikkei-225 een gedeelte van het verlies goed te maken. De index sloot 0,9 procent lager op 14.408 punten.

NEW YORK

De technologiebeurs Nasdaq duikelde gisteren ruim 5 procent en sloot op 2.876 punten. Het was voor de tweede keer dit jaar dat de index beneden de 3.000-puntengrens eindigde. Met het slot van gisteren was de Nasdaq terug op het laagste punt sinds oktober vorig jaar. De graadmeter van de schermenbeurs heeft sinds het begin van dit jaar 29 procent van zijn waarde verloren.

Ook onder traditionele fondsen was het gisteren kommer en kwel. Zo daalde Coca-Cola 8 procent toen duidelijk werd dat het bedrijf 15 miljard dollar over heeft voor Quaker Oats. De Dow-Jonesindex daalde 1,6 procent.