`Ik ben totaal gedesillusioneerd'

Vanmorgen stonden de gebeurtenissen rond Mori en Kato centraal in een discussieprogramma op de Japanse televisie waarin een aantal buitenlandse correspondenten participeert. Kijkers werd gevraagd per fax hun mening te sturen. Ze uitten grote woede en toonden desillusie over het afhaken van Kato. Enkele citaten:

,,Ik heb het gehad met de LDP. Kato bleek uiteindelijk ook slechts een stuk vuilnis. Ik wil voortaan directe verkiezingen voor de premier.''

,,(Kato) heeft het volk verkocht aan de vervuilde politici, aan de politiek waar onzichtbare krachten aan het werk zijn. Uiteindelijk heeft men voor het eigen profijt gekozen. Ik ben totaal gedesillusioneerd.''

,,Ik heb de hele nacht zitten denken: zouden ze soms de familie van Kato hebben gegijzeld? Het angstaanjagende is dat ik die gedachte niet met een lach van me af kan zetten.''

,,Ik heb geen woorden meer voor de verachting die ik voel. Terwijl Kato zei dat hij [dit deed] `voor het volk', was uiteindelijk het eigenbelang groter. Ik kan niet anders concluderen dan dat er achter de schermen wel weer een handel heeft plaats gehad met secretaris-generaal Nonaka (van de LDP).''

,,Het is deze vriendenkliek die de toekomst van Japan heeft verpest. Ik heb geen idee hoe ik dit aan toekomstige generaties uit kan leggen. Op deze manier gaat Japan echt naar de verdoemenis. Het enige dat ons rest is het openen van de ogen bij de (komende) verkiezingen voor het Hogerhuis!!''

,,Als je er goed over nadenkt, is dit eigenlijk het beste resultaat. Nu staat vast dat de regeringspartijen bij de verkiezingen volgend jaar een grote nederlaag tegemoet gaan.''

,,Ik heb het gehad met Japanners!! Bush of Gore, maakt niet uit wie, de verliezer moet naar Japan komen om dit land te veranderen.''