Hof buigt zich over `onterechte transfers'

Het Europese Hof in Luxemburg is gisteren begonnen met een zaak die een even groot effect kan sorteren als de affaire-Bosman. Die luidde in 1995 het einde van het transfersysteem in. Het Europese Hof behandelt nu een zaak over de Hongaarse voetballer Tibor Balog. Deze oud-international vocht in 1998 voor de rechtbank van Charleroi aan dat de voetbalclub uit die stad een transfersom voor hem eiste, hoewel zijn contract afliep. Balog zat maandenlang zonder werk, doordat belangstellende clubs de voorkeur gaven aan goedkope(re), transfervrije spelers uit de EU-landen.

Sinds het Bosman-arrest zijn spelers binnen de Europese Unie transfervrij op het moment dat hun contract afloopt. Die regel geldt niet voor spelers afkomstig uit landen van buiten de EU. In Nederland liet de Nigeriaan Kanu bij zijn overgang van Ajax naar Inter Milaan de regeling toetsen, met als uitkomst dat er sprake was van discriminatie. Sindsdien zijn in Nederland ook spelers van buiten de EU vrij om na afloop van hun contract zonder vergoedingssom elders te voetballen.

Balog maakte in 1998 gebruik van dezelfde advocaat als Bosman. De Hongaar won het kort geding. Hij werd door de rechter voorlopig in het gelijk gesteld en verhuisde tijdelijk naar de Israëlische club Irani Hasdod. Hij speelt dit seizoen voor de Belgische tweedeklasser Mons. Het Europese Hof geeft binnen zes maanden een oordeel.

Balog komt uit Hongarije, dat geen lid is van de EU. Zijn zaak heeft verband met de plannen van de EU het transfersysteem volledig af te schaffen. De EU beroept zich op het recht van vrij verkeer van personen en vrije concurrentie in economische sectoren, waaronder het profvoetbal. De FIFA en UEFA zijn tegenstander van de EU-maatregel. Zij hebben een tegenvoorstel ingediend.