Heiner schipper Zweedse boot in race rond wereld

De Nederlander Roy Heiner is volgend jaar schipper in de meest prestigieuze zeilwedstrijd rond de wereld. Heiner vaart tussen najaar 2001 en voorjaar 2002 onder de Zweedse vlag in de Volvo Ocean Race, voorheen Whitbread Race geheten. Hij is kapitein van de Zweedse boot Assa Abloy. Het budget van het team bedraagt bijna 25 miljoen gulden.

Heiner (40) komt eind volgende maand tijdens de Sydney Hobart Race voor het eerst in actie met zijn nieuwe team, waarvoor ook navigator Mark Rudiger heeft getekend. Hij is afkomstig van het winnende team EF Language van de vorige Whitbread Race. Heiner, die in 1996 een bronzen medaille won bij de Olympische Spelen van Atlanta, stemde twee weken geleden toe. Het team gaat twee boten bouwen. Naar verwachting nemen in totaal zes boten deel aan de race rond de wereld.

Heiner, eigenaar van een zeilschool in Enkhuizen, heeft de afgelopen jaren tot het allerlaatste moment geprobeerd een Nederlands syndicaat van de grond te krijgen. Die opzet mislukte. ,,Dat is een teleurstelling'', zei Heiner vanmorgen. ,,Maar soms is het goed om een stapje terug te doen.''

Desondanks heeft Heiner veel vertrouwen in het Zweedse project. ,,Ze hebben veel ervaring en het is precies zo opgezet als ik altijd beoogd heb met team-Heiner. Het concept klopt.''

Heiner was drie jaar geleden in de Whitbread Race succesvol als invaller op de Nederlandse boot BrunelSunergy. Hij verving na twee etappes schipper Hans Bouscholte, die wegens tegenvallende prestaties naar huis werd gestuurd. Onder leiding van Heiner won de boot de zevende etappe en finishte het team als tweede in de zwaarste race rond Kaap Hoorn. Uiteindelijk eindigde de BrunelSunergy op de voorlaatste plaats in het algemeen klassement.

Eerder deze maand werd al bekend dat de Nederlandse navigator Marcel van Triest meedoet aan de Volvo Ocean Race. Hij neemt plaats in de Zweedse boot SEB van schipper Gunnar Krantz. De Nederlandse zeiler Dirk de Ridder, tijdens de Spelen van Sydney teamgenoot van Roy Heiner in de Soling-klasse, vaart de race rond de wereld voor het Duitse team Illbruck, onder leiding van schipper John Kostecki.

De Volvo Ocean Race gaat volgend jaar op 23 september van start in de Engelse havenstad Southampton. Er staan negen etappes op het programma. De zeilers varen `met de klok mee' de wereld rond. In tegenstelling tot de voorgaande edities van de Whitbread Race is de finishplaats ditmaal niet in Southampton, maar in de Duitse havenstad Kiel.