ETA-topman uitgeleverd

Frankrijk heeft gisteren de voormalige topman van de Baskische afscheidingsbeweging ETA José María Arregui Erostarbe, alias Fittipaldi, uitgeleverd aan Spanje. Fittipaldi was betrokken bij veertien bomaanslagen waarbij zestien personen om het leven kwamen. Met de overdracht van de terrorist is de complete koepel van de ETA die in 1992 in het Franse plaatsje Bidart werd gearresteerd aan Spanje uitgeleverd. Eerder werden de twee andere voormalige topleiders van de ETA, Francisco Múgica Garmendia en José Luis Álvarez Santacristina aan Spanje uitgeleverd na het uitzitten van een straf van tien jaar in Frankrijk. Tegen Fittipaldi lopen in Spanje veertien strafklachten in verband met aanslagen. Daar onder bevindt zich een bomaanslag op de president van de rechtbank in Madrid, Fernando de Mateo, die als gevolg van de explosie beide handen kwijtraakte en gedeeltelijk blind werd. Ook de huidige hoofdofficier van de rechtbank, Eduardo Fungariño, ontving een bompakket dat waarschijnlijk door Fittipaldi was verstuurd.