ERNST-DANIËL SMID

Van 1978 tot en met 1995 zong Ernst-Daniël Smid opera en oratorium van Belfast tot Italië, van 1990 tot 2000 zong hij in Nederland en Vlaanderen in vier musicals, zoals Les Misérables. Nu presenteert Smid bij de Tros het tv-programma Una voce particolare (Een bijzondere stem), maar bij de Nederlandse operagezelschappen wordt hij niet meer gevraagd en platenmaatschappijen zagen niets in zijn plan om een cd met beroemde opera-aria's op te nemen. De musical heeft hem in de serieuze muziekwereld tot een outcast gemaakt, zei Smid in De Telegraaf.

Smid investeerde vervolgens zelf ruim een ton in de cd Puro, die men kan beluisteren als zelfrechtvaardiging en een openbare auditie. Nu hij zijn zelf geschapen kansen grijpt, zingt de bariton, begeleid door het Nederlands Promenade Orkest o.l.v. Jan Stulen, alleen het grote werk: Rossini (o.a. Largo al factotum uit de Barbier), Verdi (aria's uit Rigoletto, Il trovatore, Don Carlo en Otello), Tsjaikovski, Gounod, Offenbach, Leoncavallo (Pagliacci), Giordano en Korngold (Die tote Stadt).

Ernst-Daniël Smid heeft een indrukwekkende strot, hij produceert gemakkelijk een zeer fors volume en dat kan zeker aansprekend werken. Het is tegelijk voor fijnzinnige operaliefhebbers ook zijn probleem. Smid neemt maar moeilijk zijn opzienbarende fysieke krachten terug ten behoeve van sturing, nuancering, kleuring en variatie in expressie, al lukt hem dat in zijn Tsjaikovski-aria's wel heel redelijk. Maar te vaak is de cd gevuld met gezang dat onnodig aanzwelt tot storm- en orkaankracht. Zoals Smids vorige manager op voorhand al waarschuwde, is het geen verbetering van `de heel grote jongens'. Smid zit daar niet mee, hij wil vooral de klassieke muziek toegankelijk maken voor een breed publiek en de hokjesgeest doorbreken. Het is een honorabel streven, waarvoor hij ook medestanders heeft in de regering.

Puro door Ernst-Daniël Smid. Edel 01211972 ERE.

    • Kasper Jansen