Emissie bezorgt KPN kater

KPN is per saldo weinig opgeschoten met de uitgifte van nieuwe aandelen, behalve dat het bedrijf als overnamekandidaat aantrekkelijker is geworden.

Wat is KPN opgeschoten met de uitgifte van nieuwe aandelen die het bedrijf gisteren heeft afgerond? Niet veel, zo leert een eenvoudige rekensom. De vier miljard euro (8,8 miljard gulden) aan eigen vermogen - buffers voor toekomstige verliezen - die KPN gisteren heeft binnengehaald met de uitgifte van nieuwe aandelen is immers maar één kant van de medaille.

Sinds het begin van de inschrijving op 6 november is de koers van KPN gedaald met bijna 5,50 euro naar ruim 16 euro vanmorgen. Daarmee heeft KPN op de beurs een slordige tien miljard euro aan waarde ingeleverd. Belangrijke kanttekening: met aandelen op de beurs kun je geen schulden aflossen. Dat kan KPN nu wel doen met het geld dat is opgehaald.

Topman Paul Smits van KPN levert het geld meteen weer in. Morgen verloopt de terugbetalingstermijn van leningen die KPN had afgesloten bij ABN Amro, Citibank en Goldman Sachs.

Smits klonk gisterochtend opgelucht. ,,Het karwei is geklaard'', zei hij. Voor de topman telt dat KPN zijn beleggers ,,helderheid'' heeft gegeven. ,,Dat is het grootste winstpunt.'' Smits wordt op de beursvloer niet beloond voor zijn helderheid. Aandelen KPN zijn massaal gedumpt.

De bonusaandelen die KPN in het vooruitzicht stelt aan particulieren die hun nieuwe aandelen gedurende een langere periode vasthouden, konden niet voorkomen dat beleggers hun aandelen meteen van de hand deden. De speciaal voor particulieren in het leven geroepen prijskorting van 4 procent op nieuwe aandelen verdampte in een mum van tijd. Met de huidige koers is het aandeel KPN weer terug op het niveau van twee jaar geleden.

,,We zijn af van de denigrerende toon van: laat je nou toch overnemen'', zei voormalig KPN-topman Wim Dik in zijn afscheidsinterview begin dit jaar. Maar KPN lijkt kwetsbaarder dan ooit. Een overname is door de jongste ontwikkelingen weer een ,,interessant scenario'', zegt Wijnand Heineken, analist van Bank Labouchère.

Het belang van de overheid daalt door de emissie tot onder 39 procent, zelfs als de zogeheten greenshoe, extra aandelen die worden uitgegeven bij een succesvolle emissie, niet wordt uitgeoefend. KPN is van plan zijn relatie met de overheid verder af te bouwen. Daarmee wordt een belangrijke beschermingswal neergehaald.

KPN heeft ten opzichte van andere telecombedrijven een belangrijk strategisch nadeel: een kleine thuismarkt. Bedrijven als France Telecom en Deutsche Telekom beschikken over een grotere melkkoe om hun expansie te bekostigen.

Eenvoudig is een overname van KPN niet. Het Nederlandse bedrijf heeft al verschillende belangrijke partners (BellSouth, NTT Docomo, Hutchison, Qwest). ,,Die allianties zul je weer moeten ontmantelen als je met een ander in zee gaat'', zegt Heineken. De analist kan zich voorstellen dat een bestaande partner, bijvoorbeeld BellSouth, de gelegenheid aangrijpt om een groter belang te nemen in KPN. Een Londense analist acht een overname niet waarschijnlijk. De hele telecomsector zit in het slop. Niemand kan KPN betalen.

DOSSIER TELECOMwww.nrc.nl/Economie

    • Stéphane Alonso
    • Michiel van Nieuwstadt