Eerste fase Lockerbieproces klaar

De aanklagers in het Lockerbieproces hebben gisteren de presentatie van hun zaak tegen de twee Libische verdachten van de bomaanslag op een Amerikaans passagiersvliegtuig in december 1988 afgesloten.

Zeven maanden na het begin van het proces voor een speciale Schotse rechtbank zijn nu zo'n 230 getuigen gehoord die een grote hoeveelheid indirect bewijs hebben geleverd dat volgens de aanklagers de schuld van de Libiërs aangeeft. Geen van de getuigen à charge heeft echter (een van) de verdachten met de bom gesignaleerd. Bij de aanslag vielen 270 doden.

Volgens de aanklagers deden de twee Libiërs zich voor als employés van de Libische luchtvaartmaatschappij LAA op de Maltese luchthaven Luqa. Als zodanig zouden ze de bom die de Boeing 747 van PanAm boven het Schotse Lockerbie opblies, verstopt in een koffer aan boord van een toestel met bestemming Frankfurt hebben gesmokkeld. In Frankfurt werd de koffer overgeladen in de PanAm-Boeing, die via Londen naar de VS zou vliegen.

De advocaat van Al-Amin Khalifa Fhimah, een van de Libische verdachten, zal volgende week betogen dat de aanklagers hun klacht tegen zijn cliënt niet hebben waargemaakt en dat hij dus onmiddellijk in vrijheid moet worden gesteld. Volgens hem rust de hele argumentatie van de aanklagers op bewijs dat de bom inderdaad vanuit Malta is vertrokken. ,,Welnu, de aanklagers hebben dat bewijs niet geleverd.'' Als de rechters zijn verzoek afwijzen, zet de advocaat gewoon de verdediging van zijn cliënt voort.

Volgens de verdediging, die om uiteindelijk vrijspraak te bewerkstelligen alleen `gerede twijfel' aan hun schuld hoeft te zaaien, zijn radicale Palestijnse groepen in werkelijkheid schuldig aan de aanslag. Zij zullen dat in het tweede deel van het proces proberen aan te tonen. Dan komt ook nieuw, nog geheim bewijsmateriaal aan de orde, vermoedelijk aangaande de oorsprong van de bom, dat in de afgelopen weken herhaaldelijk tot dagenlange schorsingen heeft geleid. De uitspraak wordt door gerechtelijke bronnen niet voor januari verwacht.

DOSSIER LOCKERBIE: www.nrc.nl