De vogelklok

We waren bij tante op bezoek, het was gezellig. Aan de muur hing een klok, die ik nog niet kende, het was een vogelklok. Een groot rond ding, het leek wel een soepbord. Elk uur zou de klok een andere vogel nadoen. Het was een aanbieding van haar favoriete verzendhuis. Tante was dol op apparaten. Omdat ze slecht hoorde had ze de klok hard gezet. Het eerste uur viel tegen. De klok genereerde een geluid dat ik zou willen beschrijven als het gerochel van een verstopte gootsteenafvoer. Natuurlijk moesten we kijken op de klok welke vogel dat zou zijn, maar er stonden alleen Latijnse namen bij de onduidelijke vogelafbeeldingen (heel slim van de makers!)

Een uur ging voorbij. De klok was vergeten. We bekeken foto's uit Indië. Maar de klok hield zich aan de belofte uit de brochure. Stipt om vijf uur reutelde een nieuwe rochel door de kamer. (In de folder lazen wij: Voor slechts ƒ4,95 zingt elk uur een andere vogel zijn lied. Zoals deze klok thuis fluit, fluit ze nergens! Tussen 10 uur 's avonds en 5 uur 's morgens zwijgen uw gevederde vrienden vanzelf, uit respect voor uw nachtrust)

Tante had nog meer oude foto's op tafel gelegd en verhaalde over haar huwelijk in Singapore. Haar glorietijd. De tijd vloog. Voor we het wisten was er alweer een uur om! Er barstte een schor gereutel los van de muur dat horen en zien je verging. ,,Urcher Urch Urche!!'', klonk het (In de folder lazen wij: En opdat u een heel jaar van een stukje zomer zult kunnen genieten, mevrouw Koning, hebben wij voor u deze originele vogelklok uitgekozen. Elk uur van de dag zingt een andere vogel voor u zijn vrolijke deuntje. En dat voor slechts ƒ4,95!)

We zaten heerlijk te eten van de mihoen goreng die mijn tante zo lekker kan maken toen van de muur weer dat elektronische lawaai kwam alsof een dier in doodsnood zijn laatste lucht eruit perste. Hier moest ik het fijne van weten. Ik keek naar de onduidelijke afbeelding van een vogel bij het cijfer zeven.

,,Wat is het?'' vroeg tante.

,,Aan de afbeelding te zien'', zei ik, ,,zou het een koolmeesje kunnen zijn.''

    • Fred Koning